Снимка: БГНЕС

"ГЕРБ не издигна своя кандидатура, за да не трупа негативи. Борисов не влиза лично в състезание, ако не е убеден, че ще го спечели. Още по-драматично за партията стана след загубите на парламентарните избори. Ако Борисов беше излязъл в генералска битка, щеше да загуби още по-драматично, защото избирателната активност щеше да е по-висока", коментира журналистът Миляна Велева в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие".

Според рекламиста Радослав Бимбалов, Борисов отдавна е имал желание да влезе на "Дондуков" 2.

"Беше ясно, че иска този пост, но нещата се развиха по различен начин от това, което си представяха. Стана му трудно да задържи себе си и ГЕРБ на власт. Преди 5 г. Радев стана президент, защото ГЕРБ издигнаха слаба кандидатура в лицето на Цецка Цачева. Сега подкрепиха един кандидат, неспособен да се изправи срещу съществуващия президент. За ГЕРБ битката вече е за физическо оцеляване, не толкова за запазване на постове", анализира Бимбалов пред Bulgaria ON AIR.

Той заподозря в личния сблъсък Борисов - Радев опит да се избяга от актуални проблеми около личността на бившия премиер като шкафчетата и Мата Хари.

"Нормално е при личностен сблъсък и двамата да печелят. Колкото Борисов се опитваше да печели скачайки срещу другия генерал, толкова спечели и Радев", добави рекламистът.

В загубите на ГЕРБ Миляна Велева видя трупани през годините грешки.

"Фокусирането върху Радев беше огромната политическа грешка на Борисов и ГЕРБ. Те не понесоха, че има и друга звезда на сцената. Ожесточението от страна на ГЕРБ събра ва Радев повече симпатизанти, отколкото имаше в началото", заяви журналистът.

А ниската избирателна активност тя обясни с това, че хората дълго време са убеждавани, че техният глас няма значение.

"Гласоподавателите чуваха как едни момчета задкулисно решават кой кой да бъде в държавата. И хората решиха, че от техния глас няма смисъл, а от парламентарните избори се видя, че има. Политическата карта е тотално пренаредена", добави Велева.

И двамата гости са убедени, че гласоподавателите в Турция са изпълнили задачата, която им е била поставена.

"Целта беше ясна - при ниска избирателна активност твърдите ядра определят резултатите. ДПС, които продължават да бъдат най-големият играч, спечелиха с ниската избирателна активност. На тези избори ДПС хвърли милиони, за да купи гласове. На вота през юли активността в районите с изселници вървеше надолу, както и през последните години. А сега видяхме какво се случи на първия тур, не бива да отваряме кутията на Пандора", коментира Радослав Бимбалов.

"Важно е да има промяна, важно е едни и същи политици да не се задържат дълго, важно е проветряването в политиката. За да имаме надежда, трябва да сме сигурни, че гласуването има значение. И когато някой не върши тази работа, за която е избран, той ще бъде наказан, а най-голямото наказание са изборите", заяви Миляна Велева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase