Снимка: Bulgaria ON AIR

Как стои България на международната карта и какъв имидж има страната ни? Според дипломата и международен анализатор проф. Здравко Попов, страната ни не може да се похвали с кой знае колко позитиви.

"За най-бедната държава не е голяма промяна от 10 години. Но това, че сме с най-малко ваксинирани - не седи добре. И то най-вече с броя жертви, който даваме, както и с невъзможността да управляваме тази пандемия. Трябва по-смело, по-крайно. Има много чужди медици, които работят в Румъния, докато ние - много плахо. Може би се дължи на това, че нямахме стабилно правителство", допълни директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: Трето действие".

"Ако гледаме въпроса за свободата - имаме проблем. А от друга страна имаме дефицити, свързани с нашите възможности да влияем в международната среда. И тук не изглеждаме много добре. В повечето случаи сме склонни да приемем моди или позиции, които са позиции на водещи страни в света, отколкото да артикулираме какво е нашето място, какви са нашите интереси", добави той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му големите и малките играчи, за да придобият своята идентичност, трябва да се преборят с негативи, които те излъчват или носят по наследство.

"Имали сме президенти, които са обръщали имиджа на България в едни други моменти. Да си припомним Петър Стоянов. Така че независимо от ограничените правомощия, които той има като държавен глава, самият президент може много добре да свърши определени неща, които за правителството са по-неудобни", подчерта Панайотова.

Любов Панайотова се надява, че ще имаме ново и работещо правителство.

"Държавният глава е символна фигура, той не е толкова оперативна фигура. Това не идва само от юридически описаните му правомощия в Конституцията. Той трябва да олицетворява суверенитета и държавността. И там, където суверенитетът е поставен под въпрос, държавният глава е този, който трябва да отреагира. Държавността е понятие, което включа и бъдещето, и историята", каза проф. Попов.

Панайотова коментира и темата, че политическа партия настоява да се спрат разговорите за приемане на еврото.

"Това, което проповядва тази партия, за мен е изключително странно. Според всички социологически проучвания, болшинството от нашите граждани са насочени към ЕС и са аспирирани в сферата на евроатлантическите ценности", посочи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase