Снимка: Bulgaria ON AIR

"Талантлив народ и егоцентричен", така отговори легендата в художествената гимнастика Нешка Робева на въпроса дали хората у нас са готови да надмогнат собственото си его.

"Досега не виждах държавници. Остава да се надяваме, че ще има, защото ако имахме държавници - ние имахме едно наследство, окрилена развита икономика и трябваше да надграждаме, а не да разграждаме и да крадем. Талантлив народ и егоцентричен", каза тя в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: Трето действие".

Според актьора и режисьор Георги Кадурин думата "надежда" е в основната на всички дни, в които се правят избори.

"Но това, което нямаме, е обективна система за намираме на такива хора. Имам много познати, които стават за политици и държавници. Те притежават морални качества, мечти, мозък, но те не се докосват до желанието да ръководят и да стават политици", допълни той.

Според Робева "политик" е станала мръсна дума.

"Това са вече 30 години. В началото всички тръгнахме към промените с огромна надежда. Но защо хората не искат да влизат в политиката? Защото тези, които се облажиха от политиката, я приемат не като мисия да застанат начело на един народ, да изградят една държава. Тяхната история се разпростира "аз, сега", "в момента" и зарязват народа", възмути се тя.

Кадурин смята, че страхът да поемеш отговорност е по-силен от морала.

"Това е едно от обясненията ми, че кадърни хора не искат да се заемат с политика. Другото, което съм чувал, е, че там има някаква система, с която не можеш да се справиш. Ти започваш да плащаш данък на нещо, в което не вярваш", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Робева не се съгласи с тезата на актьора, че хора, които са кадърни, не искат да участват, защото не могат да поемат отговорност.

"Те просто се страхуват, че в един момент ще бъдат принудени да правят нещо, което ще трябва да прескочат себе си. Или машината ще ги изхвърли омерзени, или сами ще се оттеглят. Агресивни са тези, които не могат. Ние приемаме да лъжем народа, не защото той обича да бъде лъган, а защото последно угасва надеждата. Народът наказва тези, които са го лъгали. Виждате кой влезе в парламента - тези, които досега или по-малко са го лъгали, или не са, или добре са устроили някои, които държат с всичка сила властта", обясни тя.

Режисьорът добави, че агресивността в политиката се възприема като добра и печеливша позиция.

"Привлича голяма част от гласуващите, защото позицията да критикуваш е много по-лесна от позицията да решаваш. Ако българинът реши да направи психологически портрет на президента, който той иска, ще имаме големи проблеми", категоричен е Георги Кадурин.

"Ако ще има лобисти в парламента - те да бъдат открити. Както трябва да има закон за запазване чистотата на езика и закон за медиите, защото аз осъдих една медия за простащината, която беше изляла по мой адрес, но се оказа, че никога не мога да си взема парите, защото те са изучили механизма", посочи Нешка Робева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase