Снимка: Bulgaria ON AIR

"Президентът трябва да бъде съчетание между две ключови неща - да бъде водач и да търси обединение на институции и нация около стратегически цели. Обединение не значи съгласие с всички. Не може да има съгласие с престъпност и корумпирани хора", заяви политикът и икономист Александър Томов в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие".

Според него няма нужда от промяна на Конституцията. Томов посочи, че за много хора е ласкателство да останат в историята като променили Конституцията, но това в момента не се налагало.

Томов, който участват в първия тур на президентските избори, смята, че по две причини не може да има президентска република - не може да се постигне вътрешен консенсус; структурата на европейските правителства. Не виждам защо трябва да отиваме към системата, която я няма почти никъде, единствено във Франция, изтъкна той.

"Това е залитане към силната ръка. Не само авторитарно управление, но и много скрити възможности да се използва президентската институция за налагане на единична воля. Това не ни е нужно", подчерта Томов.

И добави, че България има нужда от подем, а той минава през увеличаване на темповете на растеж.

Журналистът Горан Благоев, който също участва в първия тур на президентските избори, заяви пред Bulgaria ON AIR, че президентът трябва да бъде фигура на консенсуса - на човек на диалога, на човек, който може да обедини нацията във важни каузи за нацията.

"Но не обединител на всяка цена. Очаквам новият президент да бъде човек на диалога, защото в момента сме изключително разделени. Очаквам новият държавен глава да търси обединителните пътища на нацията", коментира той.

Според него в българската политика ще печелят хора, които следват думите на Левски: Да си кажем кривиците и да продължим напред. Благоев е убеден, че преди всичко всеки политик трябва да се смири.

Томов се съгласи, че трябва да има смирение, но подчерта, че водачеството изисква да бъдеш верен на нацията и нейните ценности. Той очаква да се търси консенсус в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase