Снимка: БГНЕС

В Турция декларациите трябва да се попълват само лично и на място в СИК. ЦИК трябва спешно да промени методическите си указания, за да спре намесата на турската държава в българската вътрешна политика. Това настоява в сигнал до Централната избирателна комисия членът на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера във връзка с предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент в неделя.

Според него организацията и провеждането на изборите в Турция е напълно изкривена.

Още по темата

"Това, което се случи на 14 ноември, е недопустимо и ние предупреждавахме при готвените промени в ИК от 45-ото НС, че ще стане точно това – Турция ще диктува вътрешната ни политика рано или късно. Съгласно член 264, ал. 4 от ИК: (4) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Ако избирателят не е вписан в избирателния списък (списъка), но има право да гласува, след проверка в списъка на заличените лица всички негови данни се вписват в допълнителната страница на избирателния списък, след което избирателят се допуска до гласуване.

Избирателят представя декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него. Единственото изискване в закона е да има попълнена декларация, като законодателят не указва хипотезите кога, как, къде и т.н. В Методическите указания (и за гласуване с машина и с хартия) - и в двете е прието следното: „Декларацията се приема независимо къде е попълнена или подписана от избирателя“, се подчертава в сигнала.

Именно това е един от основните проблеми след разкритите 126 секции. В тях гласуват хора, които в преобладаващата си част не говорят и не пишат на български език. Това означава, че някой друг попълва документите им. А че това е така е видно от броя на хората, които минават на ден през една секция. Физически не е възможно, ако един човек попълва сам на място данните си, комисията да обработи документите на 600-700 човека в рамките на изборния ден.

Ето защо единственото решение към момента е ЦИК спешно да промени методическите си указания:

"Предлагам Централната избирателна комисия със свое решение да въведе нов режим за приложението на чл. 264, ал. 4 от ИК – декларацията да се попълва лично и собственоръчно пред секционната избирателна комисия в самото изборно помещение, защото в декларацията изрично е определена като такава, носеща наказателна отговорност по чл. 313 от НК при деклариране на неверни данни", пише Контрера в сигнала.

Също така ЦИК трябва изрично да се разпореди, че членовете на СИК-овете, които през изборния ден и до приключване на задълженията си са длъжностни лица по смисъла на закона и следва да съблюдават за правилното и законосъобразно провеждане на изборния процес и спазването на законите, следва да сверяват данните от декларациите с представените документи за самоличност на избирателите при представяне.

След приключването на изборите за парламент на 14 ноември ДПС стана трета политическа сила.
Според Контрера с гласовете, подсигурени от турската държава и изселническите организации, са вкарани между и 8 и 10 депутата на ДПС. "Нещо, което ние преди години предотвратихме с ограничението на броя на секциите в страни извън ЕС до 35", завършва той.

Коментари Напиши коментар

32

анонимен

преди 1 месец

ВМРО са расисти и фашисти.

31

ОСМАН ПАША

преди 1 месец

РАЯТА ТАКА И НЕ РАЗБРА ЧЕ НЕ ТУРЦИТЕ СА ИМ ВИНОВНИ ЗА ХАЛА ИМ ,А САМИТЕ ТЕ.ЩОМ НЕ ИЗЛИЗАТ ДА ГЛАСУВАТ ТАКА ЩЕ Е С НЯКАКВИ 37 % АКТИВНОСТ..В ИМПЕРИЯТА НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ АКТИВНОСТА БЕШЕ ОКОЛО 87% ..ЗА КАКВО ГОВОРИМ..*** НАРОД ХИЛАВА ДЪРЖАВА..

30

Анонимен

преди 1 месец

Правилно ,но ЦИК нарушават закона като много добре знаят а мълчат ,и не само декларациите членове на комисии са гласували на хора които не знаят български даваха по нова