Снимка: Bulgaria ON AIR

"В Демократична България не очаквахме толкова нисък резултат. Не трябваше да подценяваме желанието на хората за промяна. Ние не сме загубили само периферия, но и част от ядрото си. Оставките са първата отговорност, която се пое. Показахме политическо достойнство", коментира Борислав Сандов от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

ДБ е един от големите губещи след вота на 14 ноември. Първите оставки след изборите дойдоха именно от тях.

Според Сандов няма причина бивши привърженици на ДБ да бъдат обвинявани, че са подкрепили "Продължаваме промяната".

"Това в крайна сметка са хора, които преди са ни гласували доверие. Няма значение, че сега ще бъдат представлявани от друга партия. Ние сме длъжни да намерим начин да защитаваме интересите им. Избирателите не принадлежат на политическите партии", заяви бившият депутат.

Той отдаде част от разочароващите резултати на факта, че изборите са били 2 в 1, както и на твърденията на Лозан Панов, че ДБ са предатели.

"Лозан Панов си направи собствена кампания, но очакванията бяха, че двете кампании са свързани. Твърдението му не беше справедливо, защото не е вярно. Може би някой го е заблудил или е очаквал друг тип подкрепа от наша страна. Наши отделни хора участваха във финансирането на кампанията му, вероятно той е очаквал по-голяма подкрепа", подчерта Сандов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият народен представител е убеден, че ще има редовен кабинет.

"Големите победители от "Продължаваме промяната" подхождат правилно - диалогично. В преговорите не се поставят имена и "червени линии", включването в процеса е през политики и подробно разписано коалиционно споразумение. Няма да има: "Това министерство е ваша отговорност и ние не ви се бъркаме". Няма да допуснем министър на определен ресор да бъде от същата политическа формация, от която ще бъде председателят на комисията в Народното събрание", уточни Сандов.

Очакванията са по време на преговорите да има споразумение за административна реформа, с която да бъде намален щатът.

"Убеден съм, че в България има раздута администрация. Така ще се освободят финансови ресурси за по-важни дейности. А намаляването на корупцията ще донесе допълнителни финансови ресурси за критични сектори, което ще помогне за излизане от кризите", посочи още представителят на ДБ.

Коалицията все още няма конкретно решение кой от двамата кандидати за президент ще подкрепи на балотажа на 21 ноември. Предполага се, че най-вероятно ще има призив към привържениците на "Демократична България" да гласуват по съвест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase