Изборите за парламент и президент вече отминаха, а ЦИК все още не е обявила окончателните резултати.

Оказа се, че за три вота през годината, избирателите от дадена секция могат коренно да си сменят предпочитанията. Bulgaria ON AIR анализира 4 секции в София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

В столичния квартал "Факултета" изборите печели ГЕРБ. Втори са "Продължаваме промяната". Тази секция е една от малкото, в които партията събира най-много гласове. В 75-о училище в квартала има 5 изборни секции. Но на този вот се отчита изключително ниска избирателна активност.

Според едни - защото е имало много полиция и хората са се притеснили, според други - защото жителите са разочаровани от политиците.

Още по темата
И в пловдивския квартал "Столипиново" избирателната активност е в пъти по-ниска от вота през април. Но за ДПС гласуват повече от половината гласоподаватели. В Антикорупционния фонд следят рисковите секции.

"През ноември наблюдаваме 57% за ДПС в тази секция, същевременно партията отбелязва 1,5% в областта", обясни анализаторът към Антикорупционния фонд Марио Русинов.

В една от секциите във варненския квартал "Максуда" само за няколко месеца сменят пристрастията си от ГЕРБ към ДПС.

"Активността пада, същевременно относителният дял на победителя в секцията скача. Спрямо априлските и юлските избори повече хора са гласували, за сметка на резултата в областта. Има тартори, които държат в зависимост местното население, понякога държат личните им карти", обясни анализаторът.

В ромския квартал във Велико Търново силна подкрепа отново получава ДПС.

"Чувал съм, че става нещо, но не съм виждал. На някои давали пари, аз не съм взимал", казва местен жител.

В Буковлък край Плевен избирателите също са непостоянни. За четири поредни избора гласуват за ДПС, ГЕРБ, "Има такъв народ" и в неделя отново за ДПС.

"През април месец тук е имало купен или контролиран вот. Активната работа на МВР е допринесла тази секция да е по-малко рискова за юли и ноември в сравнение с април", уточнява Марио Русинов.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 месеца

Е, как коя? Която даде "повИчИ кИбабчИтЪ и пари"!Не, бе како, по съвест гласувах, *** то туй машиноту многУ сложну, бе!Налъ знайш, ний само до 5 клас таковата, учим. Щот само да пузнавъми цифрите на банкумату.

26

Истината

преди 8 месеца

"Голямата" мобилизация на ДПС - няма такава. На изборите на 4 април ДПС имаха 336306 гласа, а сега 340997 гласа, т.е. почти същия брой гласове. При ДПС има спад в гласувалите за тях в България и доста повече гласове в чужбина от 23004 гласа на 4 април, сега гласовете на ДПС от чужбина са 87740.

25

Факт

преди 8 месеца

Ако няма изгодни предложения-гласуват за ДПС. Тука въпросът е:На ГЕРБ ли свършиха парите или наистина Рашков е свършил някаква работа?Впрочем,продажбата на гласове до голяма степен се контролира от ДПС и може то да си ги е прибрало от пазара, с оглед на голямата мобилизация за тези избори?