Снимка: Bulgaria ON AIR

У нас има политическа криза, тъй като партиите надценяват своята значимост в историческия процес и липсват силни водачи. Това коментираха политолозите Любомир Стефанов и Иван-Асен Иванов в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: Трето действие".

"Коалиция е станала синоним на неправомерна уговорка на хора, които целят лошото на българското общество. Обаче коалиционното управление е нещо съвсем нормално и фактът, че някои странят, доказва тяхната незрялост в политически аспект. Съвсем нормално е с такова широко представителство да има управление", заяви Иван-Асен Иванов.

Според Любомир Стефанов обичайният заподозрян ще бъде първи, за добро или лошо, но тези след тях трябва да си дадат сметка, че ако продължават по този начин във вакуум се раждат политически чудовища. "Някои от тях вече надигат глави и ако смятаме, че това е трудно, бедна ни е фантазията какво може да се случи догодина, февруари", смята той.

По думите му "партиите на промяната" са си давали прекомерно висока историческа значимост и това е причината за несъставянето на правителство в рамките на 45-ото и 46-ото Народно събрание.

"Когато партиите надценяват своето значение в историята и в историческия процес, стигаме дотам. Говорим за базова съпричастност към общото дело – отгоре на тази сграда, където всички се напъват да влязат, пише "Съединението прави сила". Това е нещо много просто: имате мандат, избрани сте, длъжни сте на вашите избиратели да съставите правителство. Реалността е такава, че то трябва да бъде коалиционно", посочи политологът.

По думите му партиите не трябва да се сърдят помежду си, а да се обединят около общи идеи да понесат политическата отговорност.

"Най-доброто е да има дългосрочна перспектива за това как България да излезе от тези огромни кризи, в които е поставена в момента. Но за съжаление, в момента избирателите гледат на техните хора, които те харесват и как те евентуално да се борят, с каквото и да дойде. Важно е какво мисли конкретният лидер с неговите позиции и затова в последните години са печелили партии със силен и харизматичен лидер. Затова и кризата в момента е налице, защото няма такъв водач, който да е ясно разпознаваем за всички", изтъкна Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase