Ромите в столичния квартал „Христо Ботев“ загърбиха вота. Секционните избирателни комисии в 94 СУ „Димитър Страшимиров“ днес пустеят. А гласоподавателите срещнаха трудности при вота с машина.

Въпреки слабият интерес, отишлите да упражнят правото си на вот, го направиха с надежда за промяна. За немалка част от тях машинният вот се оказа истинско предизвикателство.

"Не е много лесно, с бюлетината нещо не се оправих, трудно ми беше. Не е написано както трябва, за президенти и после за представители... обърках се", сподели Софка пред Bulgaria ON AIR.

"Не успях да гласувам, защото са го направили много объркано. Направили са комбинирано в едно квадратче за президент и правителство. Никой не обясни, че трябва да натисна за двете и аз гласувах за президент. Питах дали да извадя картата и тогава да гласувам за партия и те ми казаха, че съм приключила вече. Не знаех, че е комбинирано, но не стана да върна назад и сега само за президент гласувах", сподели изненаданата жена.

Михаил Виденов и съпругата му гласуват всеки път, но за първи път на машина. Казват, че неизвестността не ги спира.

"Слушахме, гледахме по телевизията, но не можем да разберем как става. Дано има човек, който да ни насочи, няма страшно", сподели притесненията си той.

Още по темата
Членовете на СИК отчитат слаб интерес и обясняват, че се налага да разясняват стъпките при гласуването на машина.

"Идват хора на приливи и отливи, но е сравнително слаб интересът към гласуване. Не знам какво е уплашило хората - дали машинното гласуване или пандемията. Помагаме, питаме какво ги затруднява. В повечето случаи гласуват за двата избора, като цяло хората се справят", уточни членът на СИК Илияна Симеонова.
Михаил успя да гласува, с малко помощ.

"Лесно е, стига да внимаваш, че аз докоснах с малкия пръст, без да искам и се върнах. Имах нужда от помощ. Човек, който не е свикнал, не може лесно да се справи с тази работа. Но важното е да осигурим по-добро бъдеще за децата и внуците", коментира мъжът.

За по-добър живот гласува и Софка, въпреки че на предишните избори не е ходила до урните.
 
"Не отидох тогава, защото няма никаква файда от гласуването. Днес обаче решихме, че ще дадем гласа си, за да има някаква промяна - да се спре корупцията и да се дадат на хората права", обясни мотивацията си Софка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase