"Хората гласуват доста активно и не мисля, че са апатични. Бяха направени големи усилия да бъдат разколебани хората с машините, но не мисля, че бе постигнат резултат", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Миролюба Бенатов.

Тя смята, че избирателната активност в страната е ниска, тъй като списъците не са реални. На това мнение е и музикантът и общественик Венци Мицов.

Миролюба Бенатова е категорична, че няма нищо притеснително в изборите 2 в 1, а според Мицов притеснителното идва от това, че за трети път се провеждат парламентарни избори в рамките на една календарна година.

"За пореден път виждаме огромното его на партии, които проиграха възможността да направят нещо поради параноята, самовлюбеността и желанието да бъдат вожд на незнайно какви индианци", отсече музикантът.

Бенатова не вижда нищо страшно в честото ходене до урните.

"Не би трябвало да има правителство "на всяка цена". Доколкото виждам, избирателят става изключително чувствителен, пресява и сменя любимците си. В това няма нищо лошо и така се дисциплинира политическата класа. Никой не е женен за властта", категорична бе тя.

Според нея големият проблем на българската политика е, че "играта не е честна и ако тук, в големите градове, имаме право на свободна воля, то в много места в страната това не е така".

"В по-голямата част от страната работа на хората и техните близки зависи от властимащите и това е най-страшното. Голяма част от хората нямат право на избор изобщо. Всъщност хората си дават сметка "какво да направя, нямам избор". Ние сме устроени като на едно чисто феодално ниво. Това е страшното", изтъкна разследващият журналист.

Докато Бенатова е оптимист, че 47-ото Народно събрание ще успее да излъчи правителство, Мицов е особено скептичен.

"Големите уроци да преглътнем егото не са научени. Зависи как ще се подредят звездите, но ако не изключвайте опцията догодина март месец пак да се забавляваме", прогнозира музикантът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase