Снимка: архив, БГНЕС

Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да не се използва за атака на резултата. Това заяви пред bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя и колегата ѝ Цветозар Томов гласуваха „против“ 100-процентовото преброяване на контролните разписки.

„Такова контролно преброяване трябва да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се използва това преброяване, за да се атакува резултатът от машините, защото ще има грешки в протоколите на секционните избирателни комисии“, коментира Матева.

Още по темата

Тя беше категорична, че е важен резултатът от протокола, принтиран от машината, а преброяването е само информативно. Матева посочи, че в ръчното преброяване няма да се смятат преференциите, но очаква забавяне в отчитането на резултата.

В неделя 11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина. Зад граница вече са изпратени 416 машини, с които ще се гласува в 206 секции.

В 9399 секции у нас ще се гласува машинно, като в 2121 от тях ще има по две машини.

„Всички тези машини са сертифицирани, те са собственост на държавата. Намирали са се в склада, който се охранява от жандармерията. Държавата има общо 12837, така че имаме и резерв“, обясни Матева и допълни, че при евентуален балотаж на президентския вот ще се изпратят нови машини в чужбина, с инсталиран у нас софтуер.

Тя заяви, че няма как сертифицираните за вота машини да се смесят с допълнителните на „Сиела Норма“. Обясни, че пристигналите нови машини за фирмата не са разпечатвани и се охраняват, като ще бъдат върнати на „Сиела Норма“ на 22 ноември.

Останалите машини, намерени в митнически склад на Летище София, за които ЦИК разбра от прокуратурата, вече са преместени и се охраняват от МВР, като не могат да излизат от там без разрешението на ЦИК.

„След като бъде инсталиран софтуерът, той се заключва, а ключът се намира в ЦИК. За да се инсталира нов софтуер, е необходим този ключ, а той се съхранява от ЦИК. След това в машините се поставят флаш паметите, затваря се отделението. В СИК машините пристигат с пломбирано това отделение, отделението за хартията и има предоставени пломби на СИК, които да пломбират след включването ѝ“, обясни Матева.

През изборния ден всичките отделения са заключени, в края на вота – след разпечатването на протокола се отваря отделението с флаш паметите. Едната отива в ЦИК, а другата в РИК.
 

Коментари Напиши коментар

140

Сатир

преди 6 месеца

Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да не се използва за атака на резултата. Това заяви пред bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Що така *** кака? Какво ще му е криво на резултата? Явно знаеш нещо което е тайно за останалите! Това не е ли изборна манипулация?!?!

139

1

преди 6 месеца

Броенето на тези разписки ще покаже само броя на гласувалите в съответната секция.А манипулациятя ще се извърши чрез подмяна на вота на избирателите посредством софтуера и флашките.Ясно в полза на кого - тези които са на власт са си подготвили победата във всички случаи,именно радев за президент и харвардските мошеници за правителство.Интересното е че точно най-големите привърженици на машинното гласуване-Слави и *** също ще бъдат здраво прецакани,а пинокио също но му е обещана компенсация

138

Анонимен

преди 6 месеца

До ББТо в момента тъкмо Румен Радев ни убива по 200-300 души на ден.