Снимка: БГНЕС

Това са същите машини, за които се говори от няколко дни. Няма нито една нова машина, заяви пред бТВ  управителят на "Сиела Норма” Веселин Тодоров.

Снощи късно се разбра, че ЦИК са информирали вътрешното министерство за нови 199 машини за гласуване, които се намират в склад на фирмата във ВТУ „Тодор Каблешков“.

Днес Тодоров определи спекулациите като откровена лъжа и подчерта, че всички устройства са декларирани.

Още по темата

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов също коментира темата днес като каза, че предпазните механизми са достатъчни, за да може ЦИК да не допусне машина, одобрена за резервни части машина, да бъде използвана за манипулация на вота. "Всяка машина е програмирана да работи в определена секция, увери той.

Той обясни, че ЦИК са разбрали за новите машини от писмо на „Сиела”, изпратено късно снощи.

"Изненадаха ни напълно. По случая взехме две решения – да информираме незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела” по повод техните искания", уточни Томов пред Нова тв.

Говорителят обясни още, че от писмото на „Сиела” става ясно, че се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5000 тествани устройства - в 139 били открити повреди, гласи още писмото, цитирано от него.

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той.

Според Томов проблемът е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини.

„Всичко, което „Сиела Норма” обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase