Снимка: Facebook/Мая Манолова

Лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова разговаря с граждани в Сандански и Петрич за поскъпването на енергоносителите.

Ръстът в цените на тока, дървата, природния газ води до скок и на всичко останало.

Животът поскъпва рязко и то в условията на продължаваща тежка криза, коментира Манолова.

Тя припомни, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" има мащабен план от 31 мерки срещу кризата, за мораториум върху поскъпването на тока и газа и подпомагане на обикновените хора в кризата.

Сред предложенията за компенсации за бизнеса и домакинствата са намаляване на ДДС на сметките за газ и парно до 5 % (с промени в Закона за ДДС) за периода на извънредната енергийна ситуация, но не по-малко от 4 месеца – от 1 януари до 30 април.

Освен това възможност за отложено плащане на сметките за ток и да не се спира подаването на електричество при неплатени сметки, като мярката да действа за срок от 6 месеца - от 1 ноември 2021 г. до 30 юни 2022 г., когато започва новият регулаторен период.

От коалицията предлагат още приемане на нормативна уредба до 30 април за определяне на енергийно бедни лица, на които да се гарантира електроенергия на достъпни цени и без санкции за неплатени сметки.

Кои са останалите предложения, вижте ТУК.

Купуването и продаването на гласове е забранено!