Яна Тодоранова е софтуерен архитект в частния сектор и общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) от групата на “Демократична България”. Като член на постоянните комисии към СОС, посветени на здравеопазване и социална политика и на децата, младежта и спорта, Яна работи активно за прозрачност и решения, основани на ясни критерии в тези области. Тя защитава също така каузи на местни общности за запазване на качествена среда за живот и достъп до здравеопазване и социални услуги.

Яна е учредител на “Да, България!”, член на Националния съвет на движението, както и член на Изпълнителния съвет на местната организация в столичния район „Триадица“. За Яна Тодоранова е изключително важен принципът, възприет от “Демократична България” за редовни срещи и непрекъснат, а не само предизборен диалог с гражданите. За нея може да се гласува в Ловеч - преференция №108 и София Област - преференция №102.

Вие сте политолог по образование, работите като софтуерен архитект и същевременно сте общински съветник в София, а сега сте втора в листата на “Демократична България” в София-област. Успявате ли да съчетавате обществената с професионалната дейност?

Професията ми дава стабилност и независимост, а и чувство за лична реализация - това е важно. Основният ми двигател е мотивацията. С качествени хора се борим за важни каузи неотклонно от повече от 5 години. Правим го последователно, с упоритост и най-вече заедно. Усилията дават резултат. България се променя и на 14 ноември отново имаме избор, най-голямата ценност за свободните хора. И след толкова време съм малко поуморена, но сигурна, че си струва.

София-област е голяма и разнородна. Има ли общи проблеми за населените места в нея - от Копривщица до Драгоман, например?

Районът наистина е много разнообразен – от места с минимална безработица до такива, в които хората почти напълно са се изнесли, за да търсят препитание и щастие другаде. Немислимо е с какви битови трудности се борят всички в 2021 г., именно в София-област. В редица населени места има воден режим, режим на тока, некачествени или дори никакви медицински и социални услуги, безработица, затруднен достъп до образование. И проблем, който се отнася почти за всяко кътче в областта – некачествени пътища и липсващ редовен транспорт. Тези проблеми влошават чувствително качеството на живот на хората. Те обаче излизат извън капацитета на местната власт и касаят политики на национално ниво.

Нужно е малко, за да се отключи потенциала на региона - малко, но много трудна работа, срещу която има огромна съпротива от тези, които години наред се облагодетелстват на гърба на хората. Оптимистично е, че срещам много хора, които са надигнали глава и са почувствали надежда за промяна и имат мотивация да участват в нея. Това ще промени България.

Как може да се противодейства на “изсмукването” от София на инвестиции и работна сила?

Крайно време е да се прекъсне и порочната практика да се отпускат средства на “наши общини”. Последното десетилетие премина в много явно толериране на общините на ГЕРБ, което лиши цели региони от възможност да се развият. Време е за децентрализация, свежи инвестиции в регионите и дигитална трансформация, за да има шанс реформите в здравеопазването и образованието да успеят да достигнат до малките населени места. Много хора определят програмата на „Демократична България“ като твърде амбициозна, но нашата позиция е, че нямаме времето и лукса за посредствени цели.

Като човек с професионален опит в голяма международна компания, кои успешни в бизнеса практики биха могли да се пренесат адекватно и в публичната сфера?

На първо място практиката да се анализира наличната информация, да се съхранява и подрежда така, че да послужи за вземане на решения. Решенията в компаниите не се вземат просто по усет. Те се базират на данни и анализи, и правилни или грешни, винаги са добре аргументирани. Компаниите, които ги  пренебрегват, анализират ги погрешно или пропуснат момента за промяна, нерядко отстъпват на по-адаптивните си конкуренти. Същото се случва и с държавите, общините, населените места. Заради общата система за подпомагане и сигурност, изпадналите в трудност получават минимална подкрепа за съществуване, но остават на опашката. Бедни, безнадеждни и обезлюдени. Днес е времето да направим неотложните промени. Утре може да се окаже твърде късно.

“Демократична България” поставя в центъра на предизборната си програма качеството на живота и целта България да стане най-доброто място за живеене  на Балканите до 5-7 г. Смятате ли, че и населените места в Софийска област имат такъв потенциал?

Разбира се. Нещо повече – те ще бъдат едни от първите, които ще почувстват промяната. Близостта до столицата предполага по-бърз и лесен достъп до ресурсите, които са съсредоточени в нея. „Трябва да си отделя ден, за да си свърша административна работа“ може да остане в миналото съвсем скоро. Дигиталната реформа ще позволи това да бъде заменено с удобен достъп до услуги от комфорта на собствения дом или работно място.

Голяма част е републиканската мрежа в областта се нуждае от спешен ремонт. Пресичането на източването на средства от пътното строителство ще позволи да се направи в по-кратки срокове и с по-добро качество.

И най-неотложното - здравната система не издиша само под натиска на кризата от Ковид 19. В повечето населени места в областта няма достъпни и качествени здравни услуги от години. Реформата е неизбежна, но и неотложна. “Демократична България” има силен и компетентен екип, който може да я реализира.

Как бихте могли да задържите младите хора в областта, когато са толкова близо до всички удобства на големия град?

Най-сигурният път за осигуряване на условия да искат да останат е истинска реформа на правосъдната система и регулаторите, което ще позволи привличане на нови инвестиции. Успоредно с това се налага и истинско преразглеждане на националната образователна система, която се движи по течението без посока от твърде дълго време. Всичко друго ще се повлияе от работата на мотивираните хора, които искат да работят за подобряване на средата си. Когато младите хора не разпиляват енергията си хора в базови битови несгоди и не се потискат от несигурното бъдеще, те ще провидят, че имат силата и инструментите да направят промяна.

В Столичния общински съвет сте ангажирана с проблемите на младежта и спорта, каква е правилната превенция на зависимости и обездвижване сред младите хора?

Осигуряването на достъпни и разнообразни възможности на подрастващите да спортуват и дейности извън училище, които провокират техния интерес и фокусират вниманието им, са двете цели, за които си струва да се работи. До момента огромният ресурс отива при частните клубове и спортни федерации и става дума само за директно финансово подпомагане. Продават се и практически се подаряват държавни и общински имоти с хоризонт до четвърт век. Градят се огромни зали за престижен спорт, стоят празни и се амортизират. Няма анализ на потребностите, на наличното, на потенциала. Просто се преразпределя бъджетът по неособено ясни критерии.

Очаква ни трудна зима - повишени разходи за ток и парно, на фона на обедняващо население и увеличаваща се безработица. Кой е социалният механизъм, който ще облекчи това положение?

Задължително е да се осигури защита за малкия и среден бизнес в условията на криза, за да могат да устоят на ударите на безпрецедентната криза без да затварят врати и да оставят служители си на борсата. Цената за домакинствата трябва да се запази в прогнозирания пик на ценовата буря през зимния сезон. Мерките трябва да се приложат незабавно, за да имат реален ефект.

Запазването на ръководствата на дружествата в енергийния сектор е скандално. За да се предпази системата от последващи трусове, трябва да се освободят ръководителите им, които демонстрират последователна деструктивна политика независимо от променящите се правителства.

Каква е вашата  лична мотивация да се занимавате  с политика?

Занимавам се с политика, защото реших да остана тук, а тук ставаше все по-нетърпимо. Сред учредителите на “Да! България” мнозина сме работили за каузи и срещу безобразия в продължение на години. През 2017 назря моментът за осъзнатото решение да канализираме тези усилия в политическия инструмент, с който реално можем да направим промяна. По-късно създадохме коалицията “Демократична България”, работим за ясни цели, не отстъпваме от поетите ангажименти и разширяваме подкрепата си. Личният ми живот отстъпва пред политическите ангажименти, но не съжалявам за цената, която плащам, защото инвестирам в бъдещето си. И не само - последиците от това, което не решим днес, остава за следващите поколения. Ако отстъпим сега, цената, която те ще трябва да платят утре, ще бъде много по-висока.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!