Разгорещен, смислен и много качествен дебат по най-важните теми за управлението на страната между основните претенденти за 47-мото Народно събрание се проведе снощи по Bulgaria ON AIR. В него участие взеха Даниел Митов от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП, Асен Василев от ПП “Продължаваме промяната”, Владислав Панев от “Демократична България” и Мая Манолова от “Изправи се БГ, ние идваме!”. "Има такъв народ" и ДПС отказаха поканата на Bulgaria ON AIR да се включат в дебата.

Участниците сблъскаха тезите си по 5 от най-важните теми, които касаят обществото: здравеопазване и COVID-19; инфлация и цени; енергетика и сигурност; България и светът; политика и бъдеще, а напрежението в студиото се усещаше и от зрителите пред малкия екран. Въпреки него, всички участници останаха в студиото заедно до самия край на продукцията.

"10 ноември - датата на този дебат не е избрана случайно. На днешния ден преди 32 години България сложи край на тоталитарния режим и постави началото на преход към демокрация и пазарна икономика” - така водещата на лидерския дебат “Избори: Трето действие” Ганиела Ангелова откри специалното студио на живо от “София Хотел Балкан” и посрещна участниците.

Редът на изказвания на всеки от тях бе определен с жребий, а по регламент всеки от участниците имаше по 1 минута в началото и в края на дебата за лично изложение, а след това в рамките на 12 минути се проведе и разгорещена дискусия.

Словесните престрелки между Георги Свиленски и Мая Манолова започнаха още в рамките на едноминутните изказвания по темата “България и светът”, когато участниците се опитаха да локализират мястото на България във външнополитическата сцена и да намерят допирни точки относно еврочленството на Северна Македония.

Преди това, в първия панел на дебата, участниците дадоха позициите си за управлението на COVID кризата у нас, състоянието на здравеопазването, задължителната ваксинация, както и своите предложения за план за излизане от кризата.

"Пандемичната криза трябва да бъде решена веднага след съставянето на правителство. Бе пропиляно много време от служебните кабинети на Румен Радев. Болниците са препълнени”,  заяви председателят от ГЕРБ Даниел Митов и добави, че според него ваксинационната кампания е трябвало да започне преди лятото.

Георги Свиленски от БСП изтъкна, че според него политиците не са успели да направят здравеопазването така, че българските лекари и граждани да могат да понесат криза като настоящата. По думите му БСП има конкретни предложения и план за излизане от кризата и смятат, че трябва да бъде отворен държавният резерв за нуждите на медиците.

Асен Василев от “Продължаваме промяната” заяви, че според него не трябва да се въвежда задължителна ваксинация, а е необходима истинска информационна кампания. “Направихме всички мерки да се налагат на база това колко хора има в болниците и колко свободни легла има. "Зеленият сертификат" да е на база и преболедуване с доказани антитела. Надяваме се скоро това да стане факт и в Европа", коментира той.

Мая Манолова разкритикува остро ГЕРБ. "ГЕРБ проспа последните 12 г., когато министри на здравеопазването се събираха по кръстовищата. България беше единствената страна, в която тестовете се плащаха по 120 лв. Едни фирми доставчици станаха милионери, а гражданите не можеха да си позволят 4 теста за 4-членно семейство. Стигнахме до абсурдната ситуация "зеленият сертификат" да дискриминира тези, които имат достатъчно количество антитела", посочи тя. Манолова се съгласи, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, но само това нямало да реши сериозните проблеми.

"ДБ предложи 10 млн. лв. за информационна кампания за ваксинация. Това предложение не беше прието от останалите парламентарни групи. Резултатът е последно място по ваксинация и световен шампион по починали от Ковид. Необходима е много сериозна работа за реформа в здравеопазването. Общото здравословно състояние на нацията е лошо", обясни председателят на “Демократична България” Владислав Панев.

Освен за здравеопазването, участниците дадоха своите позиции и по отношение на инфлацията и доходите на хората, мястото на България на външнополитическата сцена, темата за енергетиката и сигурността, горещите въпроси около АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене” и бъдещето на следващия кабинет.

Целия предизборен лидерски дебат “Избори: Трето действие” гледайте тук: https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/245356-izbori-treto-deystvie-liderski-debat-po-bulgaria-on-air-palen-zapis

Проследете целия изборен ден на 14 ноември със специалните студиа на Bulgaria ON AIR "Избори: Трето действие" от 07:00 и 17:30 часа, за да получите бърза, обективна и безпристрастна информация за това как протича вотът във всички краища на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase