Представителите на ГЕРБ, БСП, Продължаваме промяната, Демократична България и ИБГНИ сблъскаха позиците си по темата за доходите на хората. Това стана по време на предизборния лидерски дебат по Bulgaria ON AIR.

Според Владислав Панев от ДБ инфлацията е започнала преди година с повишението на цените на дървесината, металите и тока.

„Едно от решенията за по-ниски нива на инфлация е поддържането на по-нисък бюджетен дефицит. Противното би довело и до проблеми с българския лев", заяви Владислав Панев от "Демократична България".

Даниел Митов обвини служебното правителство за инфлационния натиск върху обществото.

"Правителството не съобрази какви мерки трябва да предприеме, а непрекъснатото теглеше държавен дълг. Вървим към момент, в който можем да се окажем с двуцифрен бюджетен дефицит през следващата година", прогнозира представителят на ГЕРБ.

Още по темата
Бившият служебен министър на финансите Асен Василев отхвърли обвиненията.

"Инфлацията в България в голямата си степен е внос. При нас тя се движи с до 2% над тази в Еврозоната. Актуализацията, която приехме, намали бюджетния дефицит, който беше заложен и не промени дълга, заложен в края на миналата година. Промяна в дълговата политика няма, надявам се догодина да се поберем в 3% дефицит", коментира представителят на "Продължаваме промяната".

"Нашата първа цел е повишаването на доходите на българските граждани и спиране растежа на цените в момент на енергийна, социална и икономическа криза. Борисов е човекът, който е изтеглил най-много кредити в държавата", заяви Георги Свиленски от БСП. Той призова да спре кражбата през фирми, каквато се е случвала през последните години.

"Натрупани са много местни причини, свързани с тежката корупция в държавните енергийни дружества. В Комисията по ревизията извадихме истината за спекулациите на борсата. Доказахме как се създава изкуствен дефицит и изкуственото повишаване на цените в енергетиката, което убива българските фирми и бизнес. Корупцията в енергетиката има своя принос, генериран от ГЕРБ. Държавните енергийни дружества се ръководят от кадри на ГЕРБ", подчерта Мая Манолова.

Митов контрира, че за няколко месеца са били унищожени определи инструменти, с които е можело да бъде подпомогнат бизнеса.

"Българската банка за развитие в момента е в трагично състояние. Малките и средни предприятия се обръщат към търговските банки, което е проблем. Не съм чул някой да каже, че кредитите отпускане навремето са били лоши", коментира Митов.

"Има голям брой раздадени кредити от ББР, които одиторите считат, че няма да бъдат обслужени. Това няма общо с бъдещата кредитна политика на банката. Сега кандидатстването ще е по-лесно, средният кредит е от порядъка на 200 000 лв., а не милиони за купуване на хотели в Гърция", обясни Асен Василев.

Владислав Панев подчерта, че има недостиг на работна ръка.

"Имаме зверски дефицит на работна ръка, хората емигрират заради ниските доходи, в България работната заплата е в пъти по-ниска от Румъния", добави представителят на "Демократична България".

Общ преглед

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 месеца

Каква инфлация ? Брюкселските зелки казват , че няма . Само с печатане на пари и Грета Тунберг не става . Трябва и мотика .

9

Асан

преди 2 месеца

Къв лидерски дебат къде са Тиквата и *** :)))

8

Анонимен

преди 2 месеца

ГЕРБ критикува някого за теглене на външен дълг? ОООКЕЕЕЙЙЙ! Какво следва? Слави Трифонов да обвинява ББ, че слушал чалга?