Представители на ГЕРБ, БСП, Продължаваме промяната, Демократична България и „Изправи се, БГ! Ние идваме“ дискутираха темата за енергетиката и сигурността. Това се случи в третат част на лидерския дебат, организират от Bulgaria ON AIR.

"На бизнеса и крайните потребители януари месец най-вероятно ще им се наложи да плащат много по-голяма цена на електричеството, ако не се вземат спешни мерки. Ние преди две седмици предложихме такива мерки на служебния кабинет. И не ги приложи, защото идват от нас. Много е лесно - ребалансирането на енергийния микс, така че в момента да не се свръхсубсидират така наречените соларните паркове, ветропарковете и водноелектрическите централи, защото те от една страна получават парите, които заслужават на борсата, а след това се субсидират и от борсата и става двойно субсидиране. Това ако се балансира, сметките за ток на крайните потребители и за бизнеса ще могат да спаднат", коментира Даниел Митов.

По думите на Георги Свиленски още една система е доведена в критично състояние през последните 30 години.

"Закриване на блокове на АЕЦ "Козлодуй", неизграждане на АЕЦ "Белене", приватизиране на електроразпределителни дружества и днес се чудим защо цените растат и българите не могат да ги плащат. Защото през всичките години е нямало държавна политика. Държавата да компенсира бизнеса, битовите абонати. Държавата да помогне на всеки. А защо 30 години държавата избяга и от този сектор?", попита той.

"Въпросът за текущите цени на електроенергията е свързан с лошо управление на сектора и дружествата. 2013 година заварихме подобна критична ситуация и тогава в рамките на около над два месеца, въпреки искането за 40% увеличение, успяхме да стабилизираме електроенергийната система. Защо геотермалният потенциал на България не е обследвал и защо сме единствената страна на Дунав без ВЕЦ?", заяви Асен Василев.

Още по темата
"Поне десетилетие лошо управление на енергийния сектор - корупция, източване, липса на всякакви реформи. 2019 година станах общински съветник и заварихме "Топлофикация-София" на колене. "Топлофикация" е в плачевно състояние - над един милиард задължение. За съжаление, София е в срамното положение да се окаже, че цяла България ще плаща за парното на софиянци. Мен лично ме е срам от това положение. Що се отнася до цените на енергетиката в момента, има достатъчно механизми, по които индустрията да си гарантира приемливи цени на електроенергията", коментира Владислав Панев.

Мая Манолова подчерта, че тежките кражби в енергетиката и в държавните енергийни дружества могат да бъдат пресечени чрез смяна на ръководствата на бордовете.

"Българо-гръцката газова връзка - това е един от големите грехове на правителствата на Борисов, че не бе изградена. Чрез нея ние сега щяхме да имаме два пъти по-евтин природен газ. От енергиен център на Балканите, ние се превърнахме в едно нищо в енергетиката", изтъкна тя.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 месеца

БКП дебатира сама със себе си! Вервайте!!!!!!

9

Анонимен

преди 2 месеца

Защо ИБГНИ е поканена на разговорите??? Или ще им бъдат отпуснати и на тях гласове при машинното гласуване?

8

Е бре,

преди 2 месеца

Ицко, атрофирал комунист, че нали при Станишев Топлофикация беше държавна, когато натрупа най-много дългове...850 милиона! Само лихвите по този дълг оттогава са четвърт милиард! Китай стана мощен икономически, защото Щатите наляха много инвестиции, и целият свят го последва! А би ли някой налял инвестиция при български комунисти... алчни,некадърни, и крадливи!