Снимка: БГНЕС

ГЕРБ печели предсрочните избори на 14 ноември с отчетлива преднина. На второ място се нарежда БСП, а „Продължаваме промяната“ има най-голям резерв, сочат данните от изследването на  „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на сайта OFFnews.bg.

To e проведено лице в лице, сред 1081 пълнолетни българи, в периода 23-31 октомври.

Резултатите от него са следните: за ГЕРБ-СДС биха пуснали бюлетина 24,2% от гласуващите, за БСП – 15,7%, за „Продължаваме промяната“ – 13,7%, за „Има такъв народ“ – 11,3%, за ДПС – 11,1%, за „Демократична България“ – 9,8%.

Под чертата остават „Възраждане“ с 3,3%. ИБГНИ получава подкрепата на 3,1 на сто. Следват ВМРО с с 2,3%. За други политически формации биха гласували 5,5%.

“ГЕРБ продължава да е водач, а интересна битка има и за второто място – между БСП и „Продължаваме промяната“. БСП засега води, но не е ясно как ситуацията с ковид и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат.

„Продължаваме промяната“ пък са най-добре представени сред колебаещите се и перспективите им зависят от степента на мобилизация.

58,2% казват, че ще гласуват със сигурност за Народно събрание, още 20% заявяват, че по-скоро ще гласуват. От тези 78%, които заявяват желание за гласуване, около една пета все още не са избрали за коя партия биха дали гласа си”, поясняват от „Галъп“

Разбивката за колебаещите се е доста интересна. "Продължаваме промяната" води с голяма разлика пред "Демократична България" - 24,1 срещу 15,6 процента. "Има такъв народ" и ГЕРБ си оспорват третото място място с 13,5 и 13,4%. ДПС са четвърти, а БСП е едва пети избор на колебаещите се с 5,7 процента.


Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 23 и 31 октомври, сред 1081 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,0% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase