Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спешно трябва да се поднови работата по изграждането на АЕЦ "Белене", заяви в Плевен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО-БНД.

Той очерта основните стъпки, според него, които трябва да се предприемат, за да може държавата да не изпадне в сериозна енергийна криза.

Според него България трябва да се откаже от Зелената сделка. Той отбеляза, че през 2027 г. изтича "животът" на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", а през 2029 г. - на Шести. "Това означава тотален фалит на икономиката и на държавата, скъп ток, режим, високи цени и увеличаване на емиграцията", заяви Каракачанов, цитиран от БТА.
 
Той смята, че трябва да се национализират енергоразпределителните дружества. На следващо място лидерът на ВМРО посочи, че трябва да се подготви изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", както и да се направят постъпки за удължаване на живота на Пети и на Шести блок.

Каракачанов каза, че националният интерес трябва да бъде много ясно разграничен от ангажиментите на България към НАТО и ЕС, и да бъде обяснено, че изграждането на ядрена централа не противоречи на нашето членство.

Той коментира и темата за зеления сертификат, като според него основният потърпевш е средният и дребният бизнес.

"Трябва да има повече протекционизъм в нашата икономика и защита на българския производител", категоричен бе Каракачанов.

Според него усложнената обстановка в страната и високият ръст на заболели от COVID-19 е в резултат на ниския процент ваксинирани. "Президентът, премиерът и здравният министър трябваше да се ваксинират публично и да дадат личен пример", смята Каракачанов.

На въпрос дали ще има редовно правителство след изборите, той заяви, че партиите трябва да се обединят около 5-6 важни приоритета и да се състави мандатно правителство за определен период от време. "Ако това не стане сега, ще има сериозно народно недоволство", прогнозира Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase