Снимка: БГНЕС

13 000 граждани на Република Северна Македония имат право на глас в Кюстендил. Те са включени в избирателните списъци на общината, тъй като имат и българско гражданство.

В списъците те присъстват с двете си имена, но има и малки изключения. Част от тях са гласували, след като не са спазили принципа за уседналост, предаде БНР.

Дали македонците с двойно гражданство ще гласуват в Кюстендил, бе една от интригите за вота на 11 юли, когато служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че в Кюстендил е имало среща на един от водачите на листа с активисти от съседната страна за организирано гласуване в града.

Случаят беше предаден на прокуратурата, но не последва образуване на досъдебно производство и повдигнати обвинения.

Прогнозите се, че на предстоящия вот няма да има македонци, които ще пристигнат в Кюстендил, за да гласуват по настоящ адрес.

Българските граждани, които живеят в Северна Македония, ще могат на 14 ноември за трети път да гласуват и извън територията на българските дипломатични представителства – посолството в Скопие и генералното консулство в Битоля. За парламентарните и президентски избори в България на 14 ноември в Северна Македония ще бъде открита още една избирателна секция. Това ще стане в град Прилеп, тъй като и там беше изпълнено условието да се регистрират поне 40 души за гласуване.

Българските граждани, които искат да гласуват в Северна Македония, имаха възможност до 19 октомври да направят това чрез писмено заявление по образец в посолството в Скопие или в генералното консулство в Битоля, както и чрез електронно заявление на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) на България.

Според данните, публикувани на сайта на ЦИК, общо 232 българи от Северна Македония са подали заявления за гласуване до този срок. Най-много от тях са заявили, че искат да гласуват в Струмица – 54 лица, след това в Прилеп – 48 лица, в Кавадарци и Щип по 44 лица и т.н.

В българското посолство в Скопие за гласуване са се регистрирали 13 лица, а в генералното консулство в Битоля желание за гласуване за изразили 11 български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase