Снимка: БГНЕС

„Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, заяви проф. Анастас Герджиков на среща със съмишленици в Габрово.

Кандидатът за президент очаква Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър.

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков. „Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. „В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира проф. Анастас Герджиков.

Той посочи също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на справедливост в България може да бъде преодоляно само, когато законите се спазват и се прилагат еднакво за всеки от нас, независимо от заеманата длъжност. Ако допуснем, че има несъвършенства в Конституция, то трябва да инициираме законови промени, а не да я нарушаваме.

„Президентството трябва да се превърне в платформа за разговори между всички политически сили на тема върховенство на правото и съдебна реформа. Ще припомня, че конституционните промени изискват мнозинство от две трети в парламента. Това означава, че дори политическите сили, които са опоненти, би трябвало да постигнат базово съгласие по тях. Този разговор не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми. Ако бъда избран, аз ще се ангажирам да поема ролята на медиатор между партиите и дори бих внесъл лично конституционните промени, около които са се обединили партиите. Това е най-добрият вариант за провеждане на съдебна реформа, защото ще гарантира надпартиен консенсус, приемственост и устойчивост“, допълни проф. Анастас Герджиков.

По време на посещението си в Интерактивния музей на индустрията в Габрово проф. Герджиков говори още за необходимостта от развитието на технологиите и иновациите чрез подкрепа за научните изследвания, за дигитализацията и за модернизацията на индустрията. Други теми бяха изграждането на тунел под Шипка като шанс за транспортна достъпност и икономическо развитие на област Габрово, както и продължаването на политиките за подобряване на водоснабдяването в региона.

Коментари Напиши коментар

233

ТОЯ

преди 1 месец

Е ГОЛЯМ ***-ОПРАВИЛ ВСИЧКО В УНИВЕРСИТЕТА ,ЧЕ СЕГА И ПОЛИТИКАТА;ДО КАТО ИМА ТАКИВА БОЛНИ -ТЕШКО НИ

232

нема начин да вервам

преди 1 месец

направо се прекалява с клюки ли партенки ли ама ако ще да ме метат от Аспаруховия няма да повярвам чв гологлавия пладжиятър е бил едно полов любовник на Ананас Арпаджиков, въпреки че кубето от известно време оди со як педалистическиПръстени на двата му средни пръста, докато Арпаджиков с женски пръстени на кутретата

231

Митко Павлов

преди 1 месец

Проф.Герджиков....за Президент не ставаш....издишаш....Наистина....само си го представете....Проф.Чехлю.....не ни трябва....Разликата е само титлите спрямо.... Президента Плевнелиев....Както беше казал Вожда...Ако помните и Магаре да сложа...ще спечели...Но последния път сложи Магарица...Майка на Нацията.Откакто се разчу за Артекс..тази Майка съвсем изчезна!!!От Бивши комунисти Нов бардак не става!!!