Снимка: Bulgaria ON AIR

"Общата тенденция в ЕС не може да бъде променена. Трябва да се адаптираме към нея по-бързо и ефективно, защото не случайно и Франс Тимерманс го каза в София - колкото по-късно стане това излизането от въглеродна икономика към зелена кръгова икономика, толкова по-скъпо ще бъде.

Не е тайна, че и сега всяка година от парите на данъкоплатците се плащат стотици милиони за финансовите баланси на ТЕЦ-овете и минодобива, защото общата политика за емисии е такава, която ги прави икономически непечеливши," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR лидерът на ПЕС Сергей Станишев в разговор за въглищните централи у нас и сроковете за затварянето им.

Той добави, че България получава 2,5 млрд. лв. за регионите, които биха пострадали от затварянето на ТЕЦ-овете - средства, които ще компенсират затварянето на въглищните мощности с програми за преквалификация на работниците, за инвестиции и подпомагане на тези райони.

"На нас ни липсва национална сратегия, която да е смислена. В това число за балансите между различните видове енергия. Едно от основните неща, които чух от дискусията (б.р. преди седмица - с участието на зам-председателя на ЕК Франс Тимерманс и заинтересовани страни), е, че липсва цялостна държавна стратегия и това е големият пропуск. Мога да кажа - когато решихме навремето да сторим Белене, ако бяхме завършили този процес, а той не беше станал заложник на политически игри, ние щяхме да имаме втора атомна електроцентрала, която беше одобрена от Европейският съюз през 2007 година по времето на моя мандат - имаше разрешително от Европейската комисия за изграждането й, и ако бяхме започнали изграждането й сега щяхме да имаме базова електроенергия, достатъчно евтина," заяви Станишев.

На въпрос на водещата Милена Милотинова ще има ли редовно правителство след поредните избори, лидерът на ПЕС отговори: "Според мен ще има правителство, защото в противен случай  просто хората ще им кажат (б.р. - на политиците): "гледайте си работата, не ни интересувате повече, за нищо не ставате."

По думите му има предизвикателство, което изисква редовно правителство. "Вижте кризата, предизвикана от пандемията, и необходимостта от въстановяване, сметките за ток тази година, които са ужасно бреме и за бизнеса и за хората," казва Сергей Станишев.

Целия разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

36

баце

преди 1 година

Бла бла, аз зайчето нямам вина за делата в блатото. Да бе да, ама не.

35

Анонимен

преди 1 година

До Христо Христов,#47Ристо, забравяш че цените на тока и газа се определят въз основа не на най-ниските, а на средните в ЕС. РЗ на хората се определя от собствениците на фирми в частния сектор и от премиера+министъра на финансите в държавния сектор. И не случайно премиер Боце от Банкя повиши миналата година заплатите на хората от държавната и общинската администрация с 30% и ги предупреди да внимават за кого гласуват, че ... И те гласуват за Пожарникаря - минимум 430 хил. гласа...

34

ББ

преди 1 година

щом ти си "фактор" в ЕС...изход...тотално превзет и зависим от мафията...,тоя отдавна трябваше да е в затвора!...Бог да прости...ЕС!...хитлер...пасти да яде пред тези престъпници с печатници и банки!...Изход!!!