Снимка: Bulgaria ON AIR

"Общата тенденция в ЕС не може да бъде променена. Трябва да се адаптираме към нея по-бързо и ефективно, защото не случайно и Франс Тимерманс го каза в София - колкото по-късно стане това излизането от въглеродна икономика към зелена кръгова икономика, толкова по-скъпо ще бъде.

Не е тайна, че и сега всяка година от парите на данъкоплатците се плащат стотици милиони за финансовите баланси на ТЕЦ-овете и минодобива, защото общата политика за емисии е такава, която ги прави икономически непечеливши," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR лидерът на ПЕС Сергей Станишев в разговор за въглищните централи у нас и сроковете за затварянето им.

Той добави, че България получава 2,5 млрд. лв. за регионите, които биха пострадали от затварянето на ТЕЦ-овете - средства, които ще компенсират затварянето на въглищните мощности с програми за преквалификация на работниците, за инвестиции и подпомагане на тези райони.

"На нас ни липсва национална сратегия, която да е смислена. В това число за балансите между различните видове енергия. Едно от основните неща, които чух от дискусията (б.р. преди седмица - с участието на зам-председателя на ЕК Франс Тимерманс и заинтересовани страни), е, че липсва цялостна държавна стратегия и това е големият пропуск. Мога да кажа - когато решихме навремето да сторим Белене, ако бяхме завършили този процес, а той не беше станал заложник на политически игри, ние щяхме да имаме втора атомна електроцентрала, която беше одобрена от Европейският съюз през 2007 година по времето на моя мандат - имаше разрешително от Европейската комисия за изграждането й, и ако бяхме започнали изграждането й сега щяхме да имаме базова електроенергия, достатъчно евтина," заяви Станишев.

На въпрос на водещата Милена Милотинова ще има ли редовно правителство след поредните избори, лидерът на ПЕС отговори: "Според мен ще има правителство, защото в противен случай  просто хората ще им кажат (б.р. - на политиците): "гледайте си работата, не ни интересувате повече, за нищо не ставате."

По думите му има предизвикателство, което изисква редовно правителство. "Вижте кризата, предизвикана от пандемията, и необходимостта от въстановяване, сметките за ток тази година, които са ужасно бреме и за бизнеса и за хората," казва Сергей Станишев.

Целия разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase