Снимка: Bulgaria ON AIR

Политическите сили попълниха част от листите си с инфлуенсъри, или лидери на мнение. Какво печелят и какво губят партиите с тези си ходове и дали това ще доведе до по-високи резултати?

"Има кандидати, които са подходящи, и такива, които не са. За да бъде един инфлуенсър успешен и в политиката, трябва да има съответствие на това, което прави, интересите на аудиторията и ценностите на политическата сила или каузата, която защитава. Където тези неща се разминават, успехът го няма", обясни пред "България сутрин" доц. д-р Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации (ЦАКК).

По думите му политическите сили искат да "яхнат" влиянието, което инфлуенсърите оказват през своите канали.

"Инфлуенсърите са известни, имат свои последователи и политическите сили смятат, че вземайки ги, те могат да вземат наготово достъп до определена аудитория, което невинаги се получава. Инфлуенсърите са като гвардейци, които изглеждат добре, но дали могат да стрелят е друг въпрос", изтъкна PR експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според доц. д-р Христов, инфлуенсърите не могат да достигнат до по-възрастната аудитория, сред която социалните платформи като TikTok са непопулярни.

"Това е достъп до по-младата, по-активна аудитория, която обаче невинаги е склонна да ходи на избори", поясни той.

Политиците в социалните платформи обаче трябва да са автентични, стана ясно от думите на доц. д-р Христов. "Ако за кандидата от ГЕРБ Живко Спасов - Кибритя в TikTok е окей, то присъствието на Мая Манолова там изглежда нагласено, неавтентично и опит за достигане на аудитория, неприсъща за нея".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase