Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, Румен Радев би събрал 51,2% от гласуващите, което може да значи победа за него още на първи тур. За Анастас Герджиков биха гласували 22,5% от гласувалите, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР.

Що се отнася до останалите кандидати, според проучването Костадин Костадинов събира 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,7%.

Още по темата
56,4% от анкетираните казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори. 54,2% казват, че ще гласуват със сигурност на парламентарните избори. По над 20% са и онези, които казват, че вероятно биха гласували, но не са сигурни.  

От "Галъп" обаче уточняват, че не е сигурно, че президентските избори ще приключат още на първи тур, защото до вота остават още 4 седмици. Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче, тази възможност не е доминираща, отчитат от агенцията.

Що се отнася до парламентарните избори, ако те бяха през изминалата неделя, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за "Продължаваме промяната" – 13,4%, за "Има такъв народ" – 12,2%, за "Демократична България" – 11,2%, за ДПС – 10,8%.

Това са и сигурните от днешна гледна точка формации в следващия парламент. Близо до бариерата, но на този етап под нея, е и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" – с 3,7%.

Под бариерата остават още "Възраждане" и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%.

"Потенциален проблем ще е уплахата от вируса, боязън от машинното гласуване и т.н. Всичко това, заедно с кризисната политическа и икономическа ситуация, прави изборите и за президент, и за парламент трудни за прогнозиране – по отношение на активността и на самия вот", уточняват от "Галъп".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети, сред 1009 пълнолетни българи, в периода 10-17октомври. То не отчита събитията от последните дни.

Коментари Напиши коментар

365

Анонимен

преди 1 месец

Кога Борко строеше перфорираните АаааХтубани - ич го страх нехващаше. Сега га други че подкарат бстроежа на мрежата български Атобани-Ементал Боре си го фана страхо защото дръги че да праат същите Ементали но с мнооооого по голями дупки, което че да ликвидира сите офпошоркани авоарести фирмета и съешитнатигъзови Хаби

364

Пижо

преди 1 месец

Единствените изненадани са г-ца Герджикова и ГЕРБ-ЖЕНИ. Оставка на "ерудита"! Не може да оглавява една уважавана институция без да има грам самоуважение!

363

Анонимен

преди 1 месец

С гласовете на десетината трола тука ли ще спечели 50% процента Радев? Даже като прибавим 20-30 гласа от пациентите на психиатрията в Нови Искър, пак не стават 50%.