Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На изборите на 14 ноември няма да се изисква от гласоподавателите да представят "зелен сертификат", обясни заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Още по темата

Според нея в заповедта на министъра на здравеопазването не влиза избирателния процес.

"На 6 октомври бяха утвърдени указанията на здравния министър, които като мерки не се различават от тези, които действаха на предишните парламентарни избори на 11 юли", каза Матева.

Тя съобщи още, че разписките от гласуването за парламент и за президент ще се пускат в една кутия, за да не се объркват избирателите.

Въпреки това дължината на разписките, които машините ще издават, да е различна за двата вота. Тази за президентските избори ще е стандартен размер, а за парламентарните ще е два пъти по-дълга, като целта на това решение на ЦИК е дори, когато те са сгънати, да могат да се различават.

Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За секциите в чужбина все още не е взето решение.

До 31 октомври трябва да пристигнат още 1600 машини за гласуване, след като във вторник ЦИК сключи договор за доставката им със "Сиела Норма".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase