Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Досега в България винаги е имало балотаж. Не сме имали президент, избран още на първи тур. Винаги на балотажа е печелил този кандидат, който е водил след първия тур", заяви в интервю за БГНЕС Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

"Не ми е известен случай, нито в българската, нито в световната история, в който кандидат, появил се месец и нещо преди изборите, ей така, с щракане на пръсти да победи действащ президент с много висок процент на одобрение. За да се наложи един кандидат, особено ако съперникът му е много известен, трябва да мине време. Практиката в целия свят е еднозначна", посочи Павлов.

Още по темата
Според него ролята на някои от кандидат-президентите на тези избори, които ще се проведат "2 в1" заедно с предсрочния парламентарен вот, е да привличат повече гласове за партийната листа със същия номер на бюлетината.

"Мустафа Карадайъ ще прави това. Какво ще прави например проф. Анастас Герджиков, как ще привлича гласове за ГЕРБ? Той ще направи борбата по-трудно, по-интересна, но той не може да помогне на ГЕРБ. За тях това обаче е имиджова кандидатура. ГЕРБ не се стремят толкова да вдигнат броя на депутатските си места, в момента никой няма да подкрепи тяхно правителство, те са в карантина. Кандидатурата на проф. Герджиков обаче е имиджова, тя е с посока по-нататъшно развитие на партията. Те казват: „Някои ни наричат мутри, но вижте, ние имаме много интелектуалци зад нас", посочи социологът.

По думите му за "Демократична България" тази логика не е много ясна, защото Лозан Панов ще вземе по-малко гласове от обединението. Логиката сочеше Христо Иванов или Радан Кънев, които се ползват с по-голям авторитет от партията, те да бъдат кандидат за президент и да изтеглят листите. Защо избраха този ход, аз нямам отговор", коментира още анализаторът.

"Определено "Продължаваме промяната" ще държи ключа към съставянето на следващото правителство. Ако са втора политическа сила, те ще получат мандат ex lege, след като първата се провали. Ако не са втора, все едно коя ще бъдат, аз смятам, че президентът ще възложи третия мандат на тях. От тях ще зависи", посочи Павлов.

Коментари Напиши коментар

160

Яне

преди 1 месец

Това което зад ГЕРБ неса интелекутуалци а тъпанарци ...победа и реанимиране на Герб ще доведе до сериозна имиграция към по законни страни ....защото тука ще остане само мафията и слугинажа ..Не е много голям интелекуалец този който не го разбира .

159

Анонимен

преди 1 месец

Oще колко статии ще трябва да скалъпят днесбг до изборите в стил изборите ще са между Гербаджиков и Крадев... все едно няма други кандидати. Ще бъде дълга и отегчителна кампания.

158

Анонимен

преди 1 месец

до 152 ; Луна цял ли ще го издуха Панов или на части ?! Да позная ли от коя част ще почне ?