Снимка: Bulgaria ON AIR

Кандидатът за президент на България - проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет"Св. Климент Охридски", заяви, че започва битка за това страната да се обедини около каузи и нов национален идеал.

"Нямах колебания да приема подкрепата на най-голямата партия - ГЕРБ. Протегнах ръка към всички партии, ще се обърна към всички една по една. Не мога да приема лицемерието, че някой ще бъде кандидат на част от българските граждани и когато го изберат, ще каже: Сега съм президент на всички българи.", заяви проф. Герджиков в студиото на "България сутрин".

"Напълно разединени сме, очевидно сме народ от индивидуалисти", категоричен е той.

Още по темата


Ректорът на СУ посочи, че няма нужда от пост и нови достижения. Искал да стане президент в този момент, а не след 5 години, тъй като смята, че тезата му е важна за България. Не е изненадан от кандидатурата на Мустафа Карадайъ, но е изненадан от многобройните, по думите му, кандидатури на десните партии.

"Партиите вдясно можеха да застанат зад моята кандидатура. Трябва да потърсим обединение на гражданите. Да накараме партиите да последват дневния ред на хората и да се разберат по най-важните точки", изтъкна проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

Запитан за кандидата за вицепрезидент - полк. Невяна Митева, той посочи, че е искал да има до себе си жена, която да представи гледната точка на човек, който се е сблъсквал с трудности.

"Много жени са в това положение и ще видят в г-жа Митева човек, който се може да се бори за тяхната кауза. Имам 4-5 човека с много висока експертиза в областта на отбраната и сигурността", отбеляза кандидат-президентът.

"Моята кампания ще бъде позитивна, от някои от останалите кандидати чувам това само на думи. Моята цел е с г-жа Митева да покажем какво можем и какво знаем. Ако хората одобрят това, което искаме да постигнем, смятам, че ще ни изберат много категорично", каза още проф. Герджиков.

Очаквал е социолозите да дадат много по-голяма преднина на Румен Радев и се надява след месец това да се промени драстично. Проф. Герджиков очаква дебат с действащия държавен глава. На мнение е, че политическият разговор у нас се води по вреден и отвратителен начин.

"Тяснопартийният интерес винаги ще надделява над интереса на българските граждани. Това може да спре, когато извадим истинските теми на хората и убедим политиците, че ако не ги следват, хората ще разберат, че това не са техните представители", заяви ректорът на СУ.

Той не смята, че срещу себе си има опоненти. Иска всички да покажат възможностите и визиите си.

Ректорът на СУ коментира и казуса с Република Северна Македония: "Нашата позиция трябва да е последователна. Искаме европейска интеграция на всички страни от Западните Балкани. Но интеграцията на РСМ може да се случи, след като нашата западна съседка изпълни подписаните ангажименти в Договора за добросъседство. Последните изказвания на Зоран Заев бяха много добри, да се надяваме, че това не са празни приказки".

Коментари Напиши коментар

275

Анонимен

преди 1 месец

Асен Василев очаква дебат с Бойко Борисов, относно "изчезналите" 8 милиарда народни пари г-н Герджиков. Нали си обединител, искам някой да ни обедини с тези 8 милиарда...И да ти кажа честно повече ме вълнуват дебатите с Тиквун, отколкото с клонинга на Плевнелиев.

274

Анонимен

преди 1 месец

За невежите и седмокласниците от ГЕРП в БГ има около 700 хил.(вече 500 хил.) гербери, а останалите са ***... Остава ние, останалите, да се присъединим към Евразия, а вие, 12-те процента, да се измитате в Европата да пасете овцете и кравите и да берете зелките и ягодите по плантациите им.. За друго не ставате. та дори лидерите ви са кой пожарникар,пък вече 12 години се води премиер, друг пък учил за ДС агент, а станал главен прокурор...

273

Анонимен

преди 1 месец

Професоре, в авиацията официалният език е English! Той е и най-разпространеният език в света, наравно с китайския, практикуван от 2 млрд теснооки. Да не вземеш на диспута да пристигнеш в къса туника и сандали и да започнеш с "О темпора, о морес!" И без ректорската огърлица на шията!