Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проф. Атанас Герджиков смята, че той не е кандидатът на ГЕРБ за президент, защото изтеклата информация за неговата  кандидатура е дала повод на партията да го подкрепи.

„Аз не съм кандидатът на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях”,коментира той пред Нова телевизия.

„Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза. Винаги сме все повече разединени. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено нямаше да се стигне до толкова много избори за една година”, каза Герджиков.

Той съобщи, че е бил предложен от Красимир Вълчев на ръководството на партия ГЕРБ да го подкрепят, вместо да излъчат свой кандидат.

„Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев,  а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен”, обясни проф. Герджиков.

Според него ГЕРБ са правили много грешки през годините, защото три пъти са получавали властта, а за толкова време няма как да не сгрешиш.

Още по темата

„Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти аз смятам, че те са направили и полезни неща”, каза още професорът.

„Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии”, казва проф. Герджиков.
Той не пожела да отговори на въпроса, за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.
„Аз приемам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други изобщо не я приемам. През годините тази партия омекна, въпреки всичко, което се говори. Първото им управление беше най-проблемно. Тогава имаше поредица от грешки, които доведоха до силно влошаване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини”, смята проф. Герджиков.

Той смята, че няма да получи подкрепата на ДПС на първи тур, защото движението ще има действащ кандидат.

Според него след изборите управлението на страната „очевидно трябва да е коалиционно”.

„Важно е обаче да не се късат всичко мостове с останалите. Струва ми се, че не е възможно да вървим напред, ако сме противопоставени по всички въпроси. Нека не позволяваме на партиите да спорят по въпроси, по които обществото има консенсус”, казва Герджиков.

Той изрази мнение, че следващото правителство няма да изкара 4 години.

Коментари Напиши коментар

307

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен285 Аз да съм казала някъде, че всеки, който изразява мнение е БСПар?! Ето защо наричам хора като теб БСПари - защото сте напълно безотговорни! Правите там нещо пък каквото стане, значи, какво ви интересува?Стане - стане! Не стане - не стане! Какво значение има, че хората ще се давят в пазарната икономика на БСП? Давят се-давят се, значи! Те са виновни според БСПто, че са се давели, значи...И хич и не им минава през крайчеца на ъкъла дори, че имат някаква вина, камо ли да се махат!

306

Диана

преди 1 месец

До Анонимен285 Виж сега, това което говориш не е сериозно и само управлението на БКП/БСП може да те научи на такова отношение към живота и нещата от него - ето защо наричам такива хора БСПта /те в света, за света в своят си свят са едни безотговорни БСПта, искащи да виждат това, което те си измислят, което им се иска да е така и няма никакво значение, че то не е така, значи...за тях то си е така!/..Сега, по принцип "ако цапа *** и мирише" - не знаеш какво точно ще се случи ако това и онова...

305

РАБОТЕЩ

преди 1 месец

Професорът не може да си оправи музеите в СУ ще оправя държавата.Има много хубав музей по Минералогия-но не отивайте когато вали (ще ви трява чадър)или когато е топло-там е истинска сауна.Отговорничките на музея са много подготвени и разказват увлекателно,но условията са ужасни.Дали ректорът е посещавал този музей?