Снимка: Bulgaria ON AIR

Кандидат-президентът Цвета Кирилова смята, че е голямо предизвикателство жена да стане държавен глава. Според нея по този начин ще покажем на Европа, че българската държава има достойнство, има умения и компетенции да го защитава по света. И да покажем едно представително лице, което може да завоюва позиции навън.

Заедно с кандидата за вицепрезидент Георги Тутанов имат намерение да предложат на обществото 10 готови проекта за дебат, дискусия и оценка, и ще търсят съмишленици за реализацията им. Една от идеите им е създаване на първото енергийно независимо селище у нас.

"Досега президентската институция беше доста назадничава по отношение на своя капацитет и динамиката си. Смятам, че тя може да бъде динамична, експулсивна и организирана. Мисля, че дотук ние просто не сме знаели какво може да върши тази институция. Досегашните президентски двойки просто са маркирали някаква позиция с цел да преминат един период от 5 години", каза Цвета Кирилова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя смята, че идеята за президентска република трябва да бъде подложена на широко обществено обсъждане и хората трябва да бъдат питани дали я искат.

"Виждам намеренията на президента Радев, който ни насочва, по-скоро към някаква царска власт, която иска да си обсеби и облече като тога. Но е хубаво да знае, че преди да предприеме подобни действия, първо трябва да има съгласието на парламента и отделно от всичко това, трябва да се допитаме до обществото, готово ли е да предприеме тази реформа на държавното ни устройство", каза още кандидат-президентът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че за да бъде обединено обществото, то трябва да има вяра в управляващите. През последните 30 години хората са загубили доверие в българското управление и политическите партии.

"В тази връзка аз бих казала, че символното насилие, което използва президентът Румен Радев, в никакъв случай не е обединяващото звено. Разбрах, че той е казал, че вдигнатият юмрук е някаква форма на обединение на обществото. Това е пълен абсурд. Абсурдът на абсурдите. Защото в международната система за сигурност се знае, че символното насилие не е физическо, а главно психологическо. То нанася емоционални и психически травми. И когато всеки ден виждаме тези жестове, трябва да знаем, че ние съвсем умишлено сме травмирани. Този жест обикновено е символ на тоталитарната власт, символ на деспотичните системи. Нека не ни тикат в тази посока", каза още Цвета Кирилова.

Кандидатите за президент и вицепрезидент смятат, че България трябва да отстоява националните си интереси в спора със Северна Македония и е достатъчно западната ни съседка да спазва стриктно Договора за приятелство и добросъседство между двете страни, за да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase