Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все още тече регистрацията на кандидатските листи на кандидатите за президент и вицепрезидент. Към момента има подадени документи на 6 кандидатски листи, като срокът за това е до 12 октомври и до тогава тези регистрации ще продължат, съобщи на редовния брифинг на ЦИК днес говорителят Росица Матева, цитирана от БТА.

Още по темата

Светозар Томов добави, че до момента за президентските избори са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 12 инициативни комитета.

По думите му очевидно е, че не всички партии и коалиции ще регистрират свои кандидат- президентски двойки. Засега обаче 4 от подадените общо 6 молби за регистрации са на партии и коалиции, а 2 на инициативни комитети.

Подадените до момента заявления за гласуване в чужбина са общо 11 187, каза още Томов. В три от държавите те надхвърлят 1000. Първенец по традиция на желаещи да упражнят правото си на вот са избирателите в Турция - 4273, на второ място е Великобритания- 1341, на трето Германия - 1276, Испания - с близо 1000 и в САЩ малко под 700. Срокът за подаване на тези заявления е до 19 октомври. Томов информира още, че за пръв път са разкрити толкова много секции по чл. 14 т. 3 от ИК, а именно на местата, където на предходни избори през последните 5 години са гласували 100 или повече избиратели.

Томов прогнозира, без да обвързва с това ЦИК, че най-вероятният брой секции, които ще се разкрият е между 750 и 800, т. е близък до този на 11 юли.

Росица Матева съобщи още, че от два дни има възможност гражданите да проверят на интернет страницата на ЦИК дали имената им фигурират в подписките на партии и коалиции в подкрепа на техните кандидати и ако установят, че те са там, без да са давали своята подкрепа, да подадат жалба директно в Комисията за защита на личните данни.

Освен това по електронен път в служба ГРАО избирателите вече могат да подават в срок до 30 октомври заявление за гласуване по настоящ адрес, както и да проверят в коя секция са включени да гласуват.


 

Коментари Напиши коментар

15

муспи

преди 1 месец

Всички кандидат президенти са единни в едно: ЦСКА няма да се закрива! Това е символа на комунистическата власт, а тя не смята да се оттегля. Чудото родено 1948г. остава и в 21 век, - московското ЦСКА си е съвсем нормален отбор.

14

Асан

преди 1 месец

Атака пубеда за Болен Сайдеров... Колко пара му дават като кандидат? :)))

13

Икономист

преди 1 месец

Като се спъне професора Герджиков и му се видат прашките, изпод тях ще излезе Борисов. Толкова за това, кой къде се криел. Румен Радев спечели категорично войната си с Борисов. Герберските тролове се чудят къде ли е лидерът има сега.