През 2009 и 2010 година премиерът Бойко Борисов призоваваше многократно тогавашния президент Георги Първанов да се изправи срещу него на парламентарните избори. Тези дни ситуацията се повтори отчасти, след като настоящият президент Румен Радев призова Борисов за свой съперник на президентския вот.

Пред БНТ Първанов коментира: "Тогава казах - не съм аз този, който ще хвърли страната в хаос, като оставя двете институции обезкървени. Това, което сега виждаме, до някаква степен повтаря това, което се случи през 2010 година".

По думите му с цитатите за "полата на г-жа Цачева" и отговорите от другата страна дебатът е загрубял и е тъжно, че президентът Радев е изоставил утвърдения президентски език. "Късният Радев прилича на ранния Борисов", коментира Георги Първанов.

Според него настроенията на обществото са с ясна посока и ГЕРБ сигурно ще спечели парламентарните избори, но връщането на Бойко Борисов към днешна дата не е приемливо.

"Това, което аз казвам, не се отнася само за ГЕРБ, призивът ми е и към другите партии, които очевидно ще търсят конфигурация помежду си - това е една измислена битка, една тебеширена линия, която е прокарана между двата типа партии и в крайна сметка ще се съберат в бъдещия парламент, няма да се разберат и ще потретим или не знам за кой път ще идем на избори", заяви той.

Според Първанов престоящите избори не са битка, а състезание, което става много интересно. Имаме президент, който стои относително добре, както и основна конкуренция в лицето на проф. Герджиков, който вдъхва респект, кандидатите им за вицепрезидент също събират симпатии, коментира още той. Не трябва обаче да подценяваме и останалите двойки - те могат да разбъркат картите.

"С появата на Лозан Панов балотажът става твърде вероятен. Ако се върнем на другите кандидатури - безспорно Радев е фаворит, но и проф. Герджиков има своите качества. Президентските избори винаги са били непредсказуеми. Нека да припомня 2010 г., когато бях 15-ти по рейтинг според социологическите агенции и взех, че спечелих изборите", каза Георги Първанов.

Той коментира и предизборните споразумения на партиите.

"С моя скромен опит в политиката мога да кажа, че смисълът на една кампания е да се разграничим, затова изпреварващите анонси объркат хората. Когато мине кампанията и се видят резултатите, трябва да се седне на една маса и да започнем да разговаряме, тези, които сме упълномощени, а не само с пет основни точки - образование, здравеопазване и това е", заяви Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase