Снимка: МВнР

В изпълнение на международните си ангажименти и съгласно Изборния кодекс, МВнР отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 14 ноември 2021 г. избори за народни представители и насрочените в същия ден избори за президент и вицепрезидент на Република България с евентуален втори тур на 21 ноември 2021 г., съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

Постоянното ни представителство във Виена изпрати вербални ноти с покани до държавите участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) , Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асамблея на ОССЕ. Поканите бяха оповестени и на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена.

Покани бяха отправени и до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) - чрез постоянното ни представителство в Страсбург, както и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) - чрез генералното ни консулство в Истанбул.

МВнР ще предложи на ЦИК да регистрира като международни наблюдатели посочените от тези организации представители.

Правителството на Република България разглежда приоритетно организирането и провеждането на честни и свободни избори, като международното наблюдение ще бъде допълнителен гарант за това.


 

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 седмици

ТРЯБВА ДА ИМА НАБЛЮДАТЕЛИ И ОТ ЕП И ОТ ЕС- НАЛОЖИТЕЛНО Е ДА СЕ БРОЯТ БЮЛЕТИНИТЕ, ИНАЧЕ ОСТАВА СЪМНЕНИЕТО ЗА ИЗБОРНИ МАНИПУЛАЦИИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. В ЕВРОПА С МАШИНИ СЕ ПРОВЕЖДАТ 1% ОТ ИЗБОРИТЕ- ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЛИ СЕ МАНИПУЛИРАТ?

5

Анонимен

преди 3 седмици

ГЕРБ се плаши от наблюдатели! Досега никога не сме ги канили да ни наблюдават.

4

Христо Христов

преди 3 седмици

комплексираните балкански режими си търсят легитимация.