Как премина изборният ден в Турция? Възможна ли е коалиция между "Има такъв народ" и ДПС?

"В Турция разочарованието е много голямо за активистите на ДПС", заяви журналистът Илхан Андай в ефира "България сутрин".

Още по темата
"Машинното гласуване беше голям проблем както в смесените региони, така и в Турция. По тази причина в тези 112 секции, още при подаването на заявленията в Турция, отиграха така, че 72 секции да бъдат за гласуване с хартиени бюлетини. Въпреки това пасивността беше за отбелязване", посочи журналистът.

Андай коментира, че ДПС, със сбора от Турция и България, остава под 300 000 гласа, което е слаб резултат.

"Това е твърде далеч от поставените цели - 430 000-450 000 гласа, които гарантираха на ДПС по-сериозно присъствие", добави той пред Bulgaria ON AIR.

"Ако вчера Слави имаше само 64 депутатски места за подкрепа на свой кабинет на малцинството, то днес можем да кажем, че може да разчита на още 29 от ДПС. Както Слави няма полезни ходове и заложи на най-нестандартния вариант, копирайки Доган и Борисов по загадъчност, но действайки по-бързо и по-смело от тях, така и ДПС няма голям избор", категоричен е журналистът.

По думите му, в кабинета на Слави Трифонов ДПС припознава старата формула на Доган за експертно управление.

"Днес по-близо до ИТН не са ДБ, а ДПС", заяви още Андай и каза, че ако Трифонов не си гарантира още една политическа сила за подкрепа - и ДПС няма да го подкрепи.

Според журналиста вината на ДПС е, че не си е "измила петното от годините на Тройната коалиция".

"Основното ядро на това правителство ще бъде именно Тройната коалиция. Този ход на Слави е глътка въздух за ДПС, но и за Бойко Борисов", подчерта Илхан Андай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase