"Без значение от окончателните изборни резултати - загубата за ГЕРБ е много тежка - те имат с 200 000 гласа по-малко от предишните избори. Трябва да им стане ясно, че хората искат промяна. А все още се очаква и вотът от чужбина - след него вероятно ще се донаместят първите две партии и третата и четвъртата". Това прогнозира журналистът Мира Баджева пред Bulgaria ON AIR.

След като стана ясно, че БСП може би ще е четвърта политическа сила след днешния вот, тя намекна, че е време Корнелия Нинова да помисли за понасяне на лична отговорност.

Още по темата
"Впечатляващ е крахът на БСП", подчерта и журналистът Венелин Петков. Той не е изненадан от резултатите и от ниската избирателна активност.

"Не е важно колко души са отишли да гласуват, а че над 60% от гласоподавателите не са си направили труда да отидат до урните. Ниската избирателна активност не е наказание, а тежко разочарование - то е принципно и дългогодишно", коментира Венелин Петков.

Той обърна внимание на това, че в нито една партия никой не е казал, че иска да служи, а всички искат да управляват. "В България масово хората смятат, че политиката е въпрос на управление - идва някой на власт и управлява държавата и хората", анализира Петков.

Мира Баджева отбеляза спада на гласуването в ромските квартали. "Това означава, че на тези избори имаше по-малко купен вот", подчерта Баджева.

"Българинът не вижда някой наказан, не търси причините за неспазване на обещанията, примири се със статуквото. Това са причините за апатията и за една инертност. Когато няма работеща правосъдна система, когато си уязвим и никой не се грижи да ти помогне в твоята слабост, хората не намират причина да се доверят", добави журналистът.

А сега накъде?

Според Венелин Петков сме изправени пред поредната патова ситуация на политическата сцена.

"Важно е какво ще има след сформирането или несформирането на кабинет. Какво правителство ще се появи е важно - за това какви конкретни неща ще бъдат свършени, включително и в парламента", отбеляза журналистът в изборното студио на Bulgaria ON AIR.

Мира Баджева прогнозира, че ИТН ще се опитат да направят кабинет, който ще наподобява служебния на Радев.

"Няма да има коалиция, ще има правителство на малцинството, а ще има и гласове, които да го подкрепят. Ще има кабинет, който дори и да работи една година, може да свърши много неща", заяви Баджева.

"А ДПС се надяват на пазарлък - те обичат някой да наддава за техните гласове и да бъдат важни", подчерта още журналистът. Според нея Патриотите са наказани заради компромиса, който направиха с коалицията за тези избори.

"Всяка непоследователност се наказва в политиката", коментира Баджева.

Венелин Петков подчерта, че ГЕРБ все още не си тръгват от властта.

"Нека не забравяме, че не всичко е София. Има общини и общинска власт, които все още до голяма степен са под контрола на ГЕРБ. И да не се самозалъгваме - извън големите градове сме в реалността на развития феодализъм. И ако тази община е под контрола на ГЕРБ - няма как да се заблуждаваме, че може да има промяна", коментира журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Петков подчерта, че промяната няма да стане за едно лято, защото се получава с натрупване, което вече е започнало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase