В Германия има най-голям ръст на секциите в чужбина. Означава ли това повече избиратели или същият брой хора са пръснати в повече секции?
 
"Българската диаспора в Германия е една от най-големите. Хората имат желание да гласуват. Поправките в закона дадоха възможност на по-малко хора да се обединят и да се разкрият избирателни секции. Въпреки големия брой секции, заявилите гласуване са по-малко от тези, които бяха за 4 април", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов.
 
Той обясни, че се наблюдава доста активно гласуване и добави, че на предишните избори на 4 април в Германия са гласували около 15 000 души.
 
"Мога да ви дам пример какво се случва с Културния институт. На 4 април при нас гласуваха 690 души. В момента по списък хората, заявили, че искат да гласуват тук, са 68", посочи Петранов.
 
Той добави, че в момента в Германия има ваканция за учениците и много хора са в отпуск.
 
"Много дълго време е имало секции само с посолството, в генералните консулства и там, където имаме почетни консули. За първи път се разрешиха много секции през 2019 г., когато бяха европейските парламентарни избори", каза още директорът на Българския културен институт в Берлин.
 
По думите му в Берлин, Бавария и около Хамбург има най-много български граждани. Петранов допълни, че хората с изтекли документи ще могат да гласуват.
 
Относно ситуацията с Ковид-19 в Германия, той уточни, че там също се разпространява Делта вариантът.
 
"Засега са доста отпуснати мерките, но Германия много късно ги разхлаби. Що се отнася до гласуването - всички трябва да бъдат с маски, има ръкавици, има специални материали за дезинфекция", коментира Петранов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase