Промяна или статукво? Какво правителство може да очакваме след 11 юли?
 
"Всичко зависи от парламентарната конфигурация, тоест от това коя партия колко мандата ще има вътре в парламента. От това колко партии ще влязат в парламента. От това дали така наречените партии на протеста ще имат мнозинство или няма да имат. На този етап се очертава да нямат", заяви политологът Георги Киряков в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Според него се очертава трудно съставимо правителство. Той е категоричен, че ще се търси подкрепа от други партии.
 
"Влизаме в десетки хипотези кой какво е готов да направи като компромис за съставянето на правителство", посочи още политологът и добави, че тези партии са способни и да оставят някои от служебните министри като министри в редовен кабинет.
 
Относно това коя хипотеза звучи най-реалистично, политологът Цветанка Андреева каза, че със сигурност ще има интрига в резултатите.
 
"Който и да излезе на първо място, няма да владее ситуацията. Няма да е господар на ситуацията", уточни тя.
 
Андреева отбеляза, че днешният ден е отговорността на президента Румен Радев.
 
"Докато не приключи изборният ден, той носи огромна лична и конституционна отговорност изборите днес да завършат честно и спокойно", подчерта тя.
 
"Очертава се силна опозиция. Тя ще бъде много монолитна и дали е бъде първа или втора политическа сила, ще видим след часове. При всички положения тя е единна", смята Андреева.
 
И двамата политолози са на мнение, че държавата не може да се справи с олигархията и корупцията. А усещането в обществото е именно страната да си дойде на мястото.
 
"Държавата би си дошла на мястото, ако хората, които я олицетворяват - избираеми или назначени, започнат да си вършат работата, не просто на принципа на лоялност към дадена партия или мнозинство в Народното събрание, а в името на хората, които са ги изпратили там", категоричен е Киряков.
 
Относно секциите в чужбина, Андреева добави, че могат да бъдат решаващи поради голямата фрагментация на вота.
 
Киряков уточни, че си личи, че е направен опит да се спре купеният вот, но най-тежкият вид изборни манипулации е извън секциите за гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase