Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От предизборния щаб на ГЕРБ излязоха с отворено писмо до ЦИК, в което обжалват "бездействието й да се проведе своевременно първо заседание на комисията в изборния ден". От партията подчертават, че такова е било направено едва в 9 часа, цели два часа след старта на изборния ден.

„Оспорваме и обжалваме Вашето бездействие да проведете своевременно първото заседание на ЦИК в изборния ден при неговото откриване. Вместо това заседание е насрочено за 9 часа - два часа след старта на гласуването. По този начин за цели два часа изборният процес в най-важния момент – началото на гласуването, е оставен неуправляем и безконтролен от страна на висшия професионален избирателен орган. Включително и на практика, ЦИК се е отказала от правомощията си за два часа и е отложила решаването на проблемите, възникващи при откриването на гласуването с машини“,пише в писмото.

Според ГЕРБ Комисията отлага и разпореждането си да се допусне замяна с алтернативната форма на гласуване - с бюлетини, поради възникнали непредвидени пречки в секциите.

„Това бездействие сериозно е препятствало началото на гласуването и е довело до необосновано забавяне прилагането и изпълнението на закона в множество секции в страната. Считаме нарушението за особено съществено, което влияе за правилното и законосъобразно осъществяване на изборите днес. ЦИК не може да забавя или отлага упражняването на правомощията си в ущърб на изборните права на гражданите. Още повече, че чак в 11.00 ч. на 11.07.2021 г. ЦИК взе решение, с което дава правомощия на РИК да разреши преминаване към гласуване с бюлетини в секциите, в които има констатирани технически проблеми с машините. Това е безпрецедентно нарушаване на Конституционни изборни права“, посочват от партията.
 

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 9 месеца

Бойко ще избяга от България. Не му се ходи в затвора на САЩ. ЦРУ има доказателства за всичко.

36

Долу дпс

преди 9 месеца

То щеше да е новина ако Кралят Слънце от Банкя не го беше упрекнал. За него всички са пречка за царуването му и е най-добре да ги няма.

35

БСП

преди 9 месеца

Предсмъртния вопъл на ГЕРБ.. От утре БСП официялно ще управлява България! Служебния кабинет беше само показно как БСП ще управлява. И всички Българи одобриха управлението на БСП.