Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви, че машинното гласуване не е противоконституционно. Решението е взето след жалба на 66 депутати от ГЕРБ, които твърдят, че задължителното гласуване с машина нарушава принципа за равно избирателно право, предаде БНР.

С нея бяха оспорени всички променени разпоредби в Избирателния кодекс от 45-ия парламент.

По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

С решението си Конституционният съд слага знак за равенство между хартиената бюлетина и машинния й еквивалент.

Още по темата
„По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, пишат в мотивите си съдиите. Според тях начинът на гласуване - чрез отбелязване на вота върху хартиена бюлетина, върху бюлетина за машинно гласуване или по друг начин - е въпрос на законодателна целесъобразност, която сама по себе си не подлежи на контрол за конституционност, ако законът спазва принципите на избирателното право и предвижда равно третиране на всички гласове, независимо от начина на тяхното подаване“, пишат съдиите.

Единственият обявен за противоконституционен текст е текстът на "Има такъв народ", според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase