Изпращаме общо 421 машини за гласуване на българите в чужбина за парламентарните избори на 11 юли. Ще успеят ли сънародниците ни в чужбина да упражнят вота си машинно и успешно ли премина тестът за машините на местните избори в Благоевград?

"Справиха се изключително добре, по-добре отколкото очаквахме. В Благоевград имаше ниска избирателна активност, но трябва да отбележим някои обективни фактори. Благоевград не е много голям град, но по смисъла на университетски град е голям. Има много голяма млада част от населението и голяма част от тях не бяха в града. Другата група, която има значително по-слабо участие, са махалите. Фактът, че възрастните гласуваха, а младите по-слабо, означава, че все пак хората, които са искали да гласуват, са отишли". Това заяви в "България сутрин"  Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК.

Още по темата
Тя коментира и забавянето на предоставяне на машините по места.

"Беше много сложна ситуацията. ЦИК влезе в мандата си 2 месеца преди изборите. В същото време изборите, които се случиха в неделя, бяха само след 6 седмици и трябваше не само да проведат изборите, а и да извършват една неприсъща за ЦИК дейност - обществена поръчка. Вероятно друг е трябвало да свърши работата, но така е отредил законът и те го свършиха  А в Благоевград машините пристигнаха само един ден преди вота. Нямаше време, за да може обществеността да види машините, защото тяхната сертификация приключи в началото на седмицата - нито Благоевград, нито чужбина можеха да получат машини преди да знаем ,че допълните ще пристигнат, каза гостът на телевизия Bulgaria ON AIR.

Според Дечева проблемът не е в недобрата информационна кампания.

"Политическата култура е проблемът. Много малко познаваме институциите и когато избираме - избираме на вкус и цвят", обясни тя.

Относно броенето на контролните записки от машините, тя посочи, че това би помогнало за доверието и прозрачността.

"Дебатът, който се проведе, е затова дали да броим всички записки, но това няма да е машинно гласуване. В деня на изборите или преди него ЦИК ще вземе решение на какъв принцип ще се броят отрязъците, но ние като общество трябва да настояваме да има хора, които да погледат какво има в тази кутия, това помага за доверието и прозрачността", категорична е Дечева.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 10 месеца

Проблемът е че тикв не знае как да гласува машинно.

22

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен 16,17,18 __РЕДОВНО ЧЕТА НЮЗРУМА НА "Organization for Security and Cooperation in Europe" НА АДРЕС https://osce.org, НО ДЯВОЛИТЕ ДА ГИ ВЗЕМАТ ТИЯ *** ЕВРОПЕЙЦИ, ПИШАТ ЗА ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И ЗА КРИТИКИТЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ. НАПРАВО МЕ СЪСИПА ПЪЛНАТА ЛИПСА НА СЪСИПВАЩИЯТ ДОКЛАД ОТ МЕЧТИТЕ НА ГЕРБ-ТРОЛОВЕТЕ. ДА СЕ ОБЕСЯ НА ДЪРВО ЛИ?! НЕ БЕ ПРОСТО ЩЕ ГЛАСУВАМ МАШИННО ЗА 30сек.

21

Анонимен

преди 10 месеца

УЧУДВАЩО Е ТОВА,ЧЕ ОБЩЕСТВЕНАТА БНТ 11 ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НА 11.07.2021 НЕ Е ПРЕДПРИЕЛА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ!!! ЗАЩО ЛИ?! НЯКОЙ УЧУДВА ЛИ СЕ? АЗ НЕ, НАПРАВО СЪМ БЕСЕН ВЪПРЕКИ ЧЕ СЪМ НАПЪЛНО УБЕДЕН, ЧЕ ТЕХНИЧЕСКИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА 30 СЕКУНДИ, НО ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ИМА ХОРА, КОИТО ПОРАДИ ПРЕДРАЗСЪДЪК ИЛИ СТРАХ, ЛИПСА НА УМЕНИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ ДА УПРАЖНЯТ КОНСТИТУЦИОННОТО СИ ПРАВО. АЛО ОБЩЕСТВЕНАТА, АЛО КОШЛУКОВ, ДОКОГА ЩЕ СПИТЕ КАТО МЕЧКИ ЗИМЕН СЪН ПРЕЗ ЮЛИ?!