Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три седмици преди предсрочните парламентарни избори дистанцията между ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ” е минимална - 1,5%. Това показват данните от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд”, проведено от 11 до 18 юни по поръчка на “24 часа”.

В следващото Народно събрание ще влязат със сигурност 6 политически сили, а още една е на ръба. Очертава се оспорвана битка за четвъртото място между ДПС и Демократична България.

Близо една пета от тези, които ще гласуват, все още не са решили за кого, показват данните за настроенията преди вота.

Един месец след началото на дейността си работата на служебния кабинет е оценена положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка.

При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни.

48% от всички пълнолетни българи заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на 11 юли, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват. Малко над една пета (22%) декларират, че няма да гласуват.

Сред заявилите, че ще гласуват, 81% твърдо са решили за кого, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат вота си.

Още по темата

Моментната снимка на електоралните нагласи сред гласуващите сочи, че ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21,7% въпреки отчетливата ерозия с няколко процента в сравнение с редовните парламентарни избори през април.

При “Има такъв народ” регистрираме лек ръст, като резултатът им достига 20,2%.

Социалистите остават твърдо на трета позиция с 16,1%, на сериозна дистанция както от втория, така и от четвъртия.

Четвъртата позиция е непредсказуема заради особено близките резултати на “Демократична България” (11,2%) и ДПС (10,9%).

От "Тренд" уточняват, че проучванията се правят единствено на територията на България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на предстоящите избори.

Формацията около Мая Манолова набира 5% от гласуващите, а Български патриоти остават много близо до парламентарната бариера с 3,9%.

С най-добри резултати, но все пак под 4-процентовия праг остават “Възраждане” (2,3%), “Българско лято” (1,9%) и “Ляв съюз за чиста и свята република” (1,1%).

*****

Данните от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд”, проведено от 11 до 18 юни по поръчка на “24 часа”. Проучването е реализирано чрез интервюта "лице в лице" сред 1003 души на възраст 18+.
 

Коментари Напиши коментар

358

Anonimna

преди 2 месеца

Не ми се вярва много в точността на това проучване. Народа не може да бъде, толкова ***, че да гласува за герб- мутренска структура. По-скоро покрай герб, всеки втори се научи да краде, да крие данъци, да "търгува" с наркотици, за да се изхранва..... Въпроса ми е до кога? Не можеш да бъдеш щастлив, като правиш другите нещастни. Борисов, Пеевски, Доган, Октай, Биков, Цветанов,Костов и прочие са ЗА ЗАТВОРА!!!! Ако те влезнат, добруването на България е "в кърпа вързано".

357

Анонимен

преди 2 месеца

Мачкай Бойко .

356

Анонимен

преди 3 месеца

гладна кокошка просо сънува