ЦИК финализира договора със "Сиела Норма“ за логистиката на машините за вота. Ще станем ли свидетели на изборен хаос?

ЦИК, ако успее да постигне това нещо ще бъдат чудеса от храброст. Бяхме поставени на ръба и комисията търпи критики. Това каза за "Денят ON AIR" експертът по изборни системи д-р Светослав Живков.

Според него все още има хора, които по-трудно се оправят с техника.

"Темата с машините е чувствителна, вече сме 2021 година - компетенциите са различни. Ако тръгнем по плоскостта с грамотността, трябва да отменим и интегралните бюлетини, в които е нужно да прочетеш имената. Конституцията не предвижда ограничение за образователни квалификации. Не е добре да се надяваме на генерални промени", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че машините донякъде ще редуцират купения вот.

"Машините ще намалят възможността за фалшифицирането при броенето на гласовете. Това не е маловажно. И купеният вот не е доказан. Има случаи на задържани, но колко от тях са с влезли в сила присъди.... Няма машина, която да не може да се манипулира", допълни д-р Светослав Живков.

От думите му стана ясно, че застъпниците е добре да си вършат работата.

"Няма ли ефективен контрол, каквито и машини да се въведат, ще има злоупотреби", заяви събеседникът.

"Ако от Турция дойдат 60 000-70 000 гласа, това може да означава още 5-6 допълнителни мандата. Очаквам ДБ и ИТН да са основните бенефициенти на гласовете от чужбина. В САЩ не очаквам да има ръст на гласовете. Мандатите се разпределят на национално равнище", подчерта той.
 

Коментари Напиши коментар

44

Ха,ха

преди 1 месец

Програмист съм и никой не може да ме убеди, че софтуерът ще е коректен на всички машини! Ако с протоколите са грешали с по няколко бройки, то сега умишлените грешки ще са десетки хиляди. Разбира се и пак ще се купуват гласове. Все ще намерят един или няколко IT специалисти, които да продадат душите си на хората на Божков. Всички протестни партии са негови вкл. и ИТН. Така, че ИЗМАМАТА ще е повсеместна. Все пак Божков освен, че е свръхбогат и е купил когото трябва, е и добър шахматист.

43

ИЗБОРИТЕ СА МЕНТЕ!

преди 1 месец

БКП/БСП ВЕЧЕ ТОТАЛНО СИ РЕШИХА ПРОБЛЕМА С ИЗБОРНИЯ ВОТ , И ОТ СЕГА НАТАТЪК , НАРОДА , САМО ТЯХ ЩЕ ИЗБИРА И....ТЕХНИЯ ПРЕЗИДЕНТ! Само ми е чудно , как тогава нямаше кой да осветли Т.Живков за тия изборни врътки , та да може ТАТО , да управлява още поне , 30-години с изборните машини "ПРАВЕЦ" -например.......??!

42

Анонимен

преди 1 месец

Забранено е! От конституцията, там е написано, че вотът е таен.