Снимка: БГНЕС

Засега има подадени молби за около 45 секции в цяла Гърция, а окончателният брой ще стане ясен на 20 юни.

На тези избори броят на гласувалите там ще се определи от туристите. Не би могло да се прогнозира колко от тях ще отделят време, за да отидат да гласуват, предаде БНР.

Отново изключително активни са българите на остров Крит. Там се очаква да има 5 секции, а туристите на този остров са много. Толкова ще бъдат и в Атина, където пък се намират повечето от постоянно пребиваващите в Гърция.

Секции ще има на няколко острова - Миконос, Корфу, Родос.

В Северна Гърция българските туристи освен с почивка на прекрасните плажове могат на 11-ти юли да се разходят до секциите в Неа Муданя, Мармарас, Перамос, Никити, или до градовете Александруполис, Драва, Кавала, Катерини, Солун.

Съгласно промените в Избирателния закон в секции с над 300 души ще се гласува с машини, вероятно само в Атина. Хората там смятат, че това няма да забави гласуването, дори процедурата ще е по-бърза.

Има и трудности, които определят спецификата на вота в Гърция. Временно работещите в туризма са заети и в неделя. Така че, ако няма секция близо до работното място, е много трудно да гласуват. Преди години българите дори пътуваха до съседен остров, където има секция. Сега за пътуването с фериботи, поради епидемиологичните мерки, се изисква документ за здравен статус.

При гласуването ще се попълва една декларация на място, съгласно Избирателния закон. Местата за секциите обикновено са лесно достъпни - учебна стая в училище, зала в културния дом или пък туристическа агенция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase