БСП възрази остро срещу намерението за закриване на съдилища в страната, като лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви: "Наши хора се включват в протестите в цялата страна, така не се прави". Защо се прави тази промяна?

"Това трябва да отговорят членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). За нас тази промяна е абсолютно неадекватна. Ние подкрепяме изцяло протестиращите, защото това означава на практика отказ от достъп до правосъдие", заяви Филип Попов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Становището на ВСС по темата е, че малките съдилища остават, но под друга шапка. Попов обаче разбира това становище под друг начин:

"Това на практика означава закриване според мен, отказ на достъп до правосъдие. Имаме затруднен достъп до здравеопазване, до образование, а сега и до правосъдие", коментира социалистът.

От БСП вярват, че реформи в съдебната система са наложителни, но не по този начин и не без действащ парламент, стана ясно от думите му.

"Санкциите дойдоха в интересен момент, на прага на следващите избори. Тук проблемът е защо трябваше отвън, от САЩ да обгърнат завесата на задкулисието. Това, което говорехме в продължение от години в предния парламент за паралелната държава, за обръчите от фирми, които източват ресурсите на държавата, трябваше да ни се покаже отвън", изтъкна гостът на Bulgaria ON AIR.

БСП е с бюлетина №4, а повечето социологически проучвания отреждат на левицата 3-то място.

"Да, проучванията така показват, но за мен не е важен номерът. Важно е нашите послания на "БСП за България" да достигнат до българските граждани. Важно е да разберат, че "БСП за България" в този (45-и, бел. ред.) парламент, макар и много кратък, беше единствената партия, която действително защитаваше всички свои предизборни послания, политики и платформи", завърши Попов, визирайки настояването на лявата коалиция да бъдат преизчислени всички пенсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase