БСП влезе в широка лява коалиция за вота: Ще си върне ли този път поне част от загубените гласове? И има ли напрежение при подредбата на червените листи?
 
"България имаше нужда от широка лява коалиция. Това е и тенденцията в редица европейски страни. В ковид кризата продължават да се увеличават неравенствата, продължава да расте броят на хората, които живеят на прага на бедността. Левите политики продължават да бъдат доминиращи. Те ще имат все по-голяма роля в обществото ни и българската политика", заяви Димитър Данчев от БСП в ефира на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че много пъти са се чували критики, че има съмнения в способностите на БСП да управлява страната, заради вътрешните противоречия. "За да прекратим тези критики, и водени от разбирането, че България има нужда от такава лява коалиция, потърсихме обединението", подчерта Данчев.

Още по темата
Политикът е категоричен, че на БСП ѝ приляга да бъде основател на една подобна модерна лява коалиция, както и че те са били тези, които са поканили по-малките партии.

"Не бива да считаме, че с определянето на водачите на листите и затварянето на листите с кандидатите в рамките на следващата седмица, ще приключи и процесът на подписване на партньорски споразумения с други партии. Продължаваме да търсим партньори, с които да разширим нашето влияние", информира Данчев.

Той добави, че винаги когато става въпрос за редене на листи, има напрежение.

"Огромната част от членовете на партията, работят и са работили за БСП без да проявят някакви претенции дали ще бъдат на водещи места в листите", заяви Данчев пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали да очакваме лидерски оставки, при положение, че БСП е отново на трето място, Данчев добави, че ще стане ясно след изборите. "И преди, и след избори ще има хора, които ще напускат БСП. Със сигурност обаче това не е масов процес. Ако има такива случаи, то те са единични", уточни политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase