Снимка: Bulgaria ON AIR, архив

6.7 млн. лв. е бюджетът за провеждане на предсрочните избори на 11 юли в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.

От почти 570 прогнозни секции зад граница в 300 ще се гласува машинно, според анализ на ведомството. Най-много с машини ще се гласува в Турция - от 57 секции там, в 46 се очаква вотът да е с машина.

Още по темата
От 128 държави, до които е отправено искане за разрешение, 17 държави вече са дали съгласие за провеждане на предсрочния вот. Сред тях са Великобритания, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания, предаде БНР.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев коментира обсъжданото предложение по време на заседание на Министерски съвет на 11 юли да могат да гласуват само българите зад граница, които плащат данъци у нас.

"Това е политическо решение. За да нямат право български граждани, които не си плащат данъците у нас, да гласуват, трябва да се преработи Изборният кодекс. А за това трябва да има парламент".
 
Посолствата на България изпращат становища за откриване на секции до ЦИК. Калин Анастасов, който е част от работната група за организиране на вота към външното министерство, заяви, че не се предлага намаляване на секции.

Подновяването и задълбочаването на диалога с Република Северна Македония ще бъде приоритет на външното ни министерство, обяви Светлан Стоев.

Негови заместници ще са Румен Александров, който ще отговаря за приоритетите в областта на двустранните ни отношения и преговорната рамка със Северна Македония, а вторият заместник- министър е Зарица Динкова, която ще е с ресор политики за развитие и икономическия профил на министерството.

По повод снощната среща на президента Румен Радев с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, Светлан Стоев подчерта, че всички институции в България са на една позиция по проблема с Република Северна Македония.

"Независимо от това коя е институцията, България има национални интереси, които се защитават от всички, които имат това участие в различните форуми. Така че не може да се търси разлика между българската позиция на президента, на външния министър макар и служебен", каза Стоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase