Обединение и вляво - БСП в коалиция на предстоящите парламентарни избори. Корнелия Нинова води разговори с “Движение 21” на Татяна Дончева, лидера на АБВ Румен Петков и председателя на партията "Нормална България" Георги Кадиев. Окончателно решение все още няма. Очаква се евентуалната коалиция да бъде обявена на пленума на социалистите следващата седмица.

Седем години след като заедно с Георги Първанов беше изключен от БСП, Румен Петков вече като лидер на АБВ, потвърди, че на предсрочните избори формацията му иска да се яви съвместно с левицата.

"Ние от 3 години се опитваме да наложим разбирането, че е необходима консолидация на политическа основа между ляво и лявоцентристските партии с почтен патриотичен заряд. Радвам се, че такива разговори се водят. Аз мисля, че в случая не е важно бащинството, нито майчинството - важен е резултатът. И се надявам, че ще има един резултат, който ще бъде полезен за обществото и държавата", заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Лидерът на АБВ не даде повече детайли около какво се водят разговорите и с кои още партии.
"Ако въпросът бъде свит до позиции и места, ще се обезсмисли разговорът за лявото и лявоцентристкото пространство. Не че въпросът не е от значение, но не е поставян така, както вие ги артикулирате. Приличието изисква да се покаже уважение към тези, с които си заедно, и към тези, с които не си заедно, и да говориш от нечие име, без съгласието на субекта - не е редно", коментира още той.

Георги Кадиев напусна БСП през 2015 г. заради решението му да се яви като кандидат за кмет на София в разрез с официалната кандидатура на левицата. Днес с пост във Facebook той също потвърди, че се водят разговори за коалиция със социалистите.

"Лявото в България е под непрекъсната атака през последните години. Вътрешнопартийно, външнопартийно, от всички ъгли и посоки. Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали до край, но съм убеден, че трябва да намерим формула“, добави той.

Татяна Дончева, напусна левицата в края на 2013 г. в знак на несъгласие с политиката на тогавашния председател Сергей Станишев. Основа своя партия "Движение 21", с която участва на изборите след това. "Движение 21" беше и сред мандатоносители на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" в 45-то Народно събрание. Самата Дончева беше избрана за зам.-председател на парламента. Не е ясно защо пътищата й с формацията на Мая Манолова ще се разделят.

"Лявото в лицето на БСП ще се бори за победа на тези избори или най-малкото да отстои второто си място, защото третото беше една катастрофа. Така че събирането на различни фракции дава много по-широко ветрило на левите сили за представяне на тези избори", подчерта политологът Мария Пиргова.

Новото обединение може да доведе до сериозни размествания в политическия пъзел.
"То се появява, от една страна, като заявка за победа на изборите, от друга страна, и като реакция на появата на обединение около Жан Виденов. И тази реакция на БСП е разбираема", отбеляза още Пиргова.

Засега не е ясно дали името ще остане "БСП за България", към което в момента влизат 5 формации, ако към нея се присъединят и други.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase