Снимка: архив, БГНЕС

Няма никаква нужда от преучредяване на държавата – това е политически лозунг, просто има ротация във властта, каза политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл Болкан", пред БНР.

"Българският народ прави едно и също през десетина години. Това е съвършено същото – Борисов е Слави Трифонов, това е едно и също като политическо явление, но вече не го прави толкова убедено, защото го е виждал", каза политологът.

Според Симеонов предложения като това за кръгла маса създават илюзията, че винаги трябва да започваме отначало. "Като един Сизиф - с тази илюзия през десет години ние избираме един голям нов да изчисти предишния голям нов", каза политологът.

Още по темата
Първан Симеонов смята сегашния модел на управление не за тотално изчерпан, но за доста износен. "Просто получихме материализация на протеста в урните. Имаме силни протестни партии, имаме и силен ГЕРБ".

Относно варианта на ГЕРБ за кабинет Първан Симеонов посочи, че ще бъде интересно дали ще имаме плакатно правителство, което да изглежда прекрасно, защото се знае, че няма да просъществува или сериозен опит да се прави кабинет.

Анализаторът вижда вариант в това трите партии от протеста да направят правителство, като приемат ненатрапчивата по думите на Корнелия Нинова подкрепа на БСП.

Пред "Има такъв народ" на Слави Трифонов има два пътя – или да заприличат на част от играта, приемайки подкрепата на БСП, или да отидат на нови избори. "И двете опции са стрелба в тъмното в момента".

На теория има опция вълната за ИТН да продължи нагоре, но след подмладяването на вота на 4 април заради коронавируса и страховете на по-възрастните гласоподаватели при избори през лятото младите хора могат вместо да гласуват, да пият бира в парка, отбеляза политологът.

Мълчейки, Слави избягва това, което Хаджигенов направи, коментира Първан Симеонов. По думите му "очевидно Слави Трифонов става политик и не прави грешките на много други като него".

И вариантът Беров, и вариантът Орешарски са известни, когато партиите се дръпват и предлагат експерти, допълни Симеонов. По думите му ситуацията с коронавируса обаче е показала "колко страшно нещо е, когато експертите бъдат оставени да властват“ и да се отчитат само пред собствената си съвест, която някои експертни среди са "позагубили".
 

Коментари Напиши коментар

60

Борис Бойков Нинов

преди 5 месеца

Първанчо е от подчинението на Великия манипулатор Райчев.Те упорито се опитват да манипулират общественото мнение как ИТН и Слави са съвсем нови на терена и как като направят нови избори през юли ще спечелят с голямо болшинство и ще унищожат ГЕРБ. Слави го подготвят за тази роля от 15 години. Няма да може да стане и стигне Бойко Борисов - познат и уважаван в цял свят. Чудя се кой ще е следващия заместник - Бербатов, Фики Стораро или Азис - според конюнктурата...

59

ГД

преди 6 месеца

Мисля, че парл.партии могат да приемат като първи закони за изборите да се разреши гласуването по телефона и електронното гласуване. Гласуването по телфона ще позволи на хората от страната сободно да изказват своето мнение без надзор на кметове, координатори на партии и т.н.. Електронното гласуване ще позволи на 2 млн. емигранти да гласуват, което ще измени изборните резултати. Това с мажоритарно гласуване в 2 тура е екзотика.Съвсем спокойно 2-3 дни преди изборната дата ще гласувам по телефона.

58

ББ

преди 6 месеца

социолог.ята си е проституция,забравяш основният играч...Народа ни,уж имате пари и купувахте,уж имате тв-та и манипулирахте хората,пошли шоута на дрогирани деца на партийни,Народа ни с гласовете си ви изправи пред параграФ...мой...коментирай това...въпреки парите и манипулацийте,заплахите и обещанията...объркали сте народа...матрял са...майк.ите ви обещали ви..."учи маме да не работиш"..Правителство и подкрепа..Народани има избор...ще изберем още по- зли копел.та...Чиста и Свята!!!