Снимка: БГНЕС

Резултатът от изборите миналата неделя хвърли България в период на политическа несигурност. Недалеч оттам изглежда, че в Украйна се развиват тревожни събития, пише Ставрос Цимас за "Катимерини".

Дясноцентристката партия на премиера Бойко Борисов събра най-много гласове, но получените от нея 26,14% не са достатъчни, за да формира мнозинство. Всъщност дори не му дава предимство във вероятните коалиционни преговори.

Още по темата

Българите, разочаровани от политическата класа на страната, гласуваха против статуквото в лицето на Има такъв народ, управлявана от популярния телевизионен водещ и певец Слави Трифонов. Въпреки липсата на каквито и да било смислени предложения по време на предизборната кампания, Трифонов събра 17,7%, побеждавайки Социалистическата партия, която за първи път в историята си остана на трето място.

Много анализатори казват, че са възможни нови избори. В този случай инерцията на партията на Трифонов може да я изведе на първо място, изпращайки България в неизследвана територия, предава БГНЕС.

Членка на НАТО и ЕС, в западните очи България подозирано е с ролята на стратегически аванпост на брега на Черно море и на индикатор за намеренията на Русия. С нарастващото напрежение в съседна Украйна, с провеждащи големи военни учения от Балтийско до Черно море Русия и НАТО, и със засилващата се риторика на Москва и Вашингтон в стил Студена война, Западът може само да се притеснява от продължителна политическа нестабилност в София.

С Борисов извън кадъра и президентът Румен Радев приветлив към Москва, Западът не е сигурен какво да очаква от политическите събития в България. Той се нуждае от приятелска България, за да може да наблюдава присъствието на Русия и движението в Черно море, Украйна и Кавказ и да може да заобиколи Босфорския пролив, ако е необходимо. Бепе Грило в балкански стил не обслужва западните геополитически интереси.

Коментари Напиши коментар

190

Христо Христов

преди 3 седмици

да не забравяме, че натовците соломон паси и александър йорданов помогнаха на полуруснака луканов да спаси бкп от разпад и лустрация.
Всеки който е помогнал да се случи това, аз лично определям като българомразец.

189

Щирлиц

преди 3 седмици

Въпросната нестабилност е резултат от 30 години слугинаж на запада,чупки в кръста на всякаква евро-натовска пас.-мина,пребоядисала се овреме във всякакви политически цветове.

188

Анонимен

преди 3 седмици

Ако в една страна не можеш да
получиш държавна служба или
работа в медии защото не си бил
на някаква специализация на
запад, това означава, че страната
е превзета отвътре и тя на практика
се е превърнала в изпълнител на волята
и интересите на запада. Интересите
на българските граждани остават
на заден план, държавата се е превърнала
в куха структура.