Снимка: БГНЕС

На заключителна пресконференция след изборите ЦИК обяви окончателния състав на 45-тото Народно събрание след проведения вот на 4-ти април.

Вече са ясни имената на всички 240 народни представители в новия парламент, както и разпределението на мандатите. Коалицията ГЕРБ - СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" с 51, БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

"Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считано за максималното възможно число", каза той.

"Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната", заяви в началото на пресконференцията председателят на ЦИК Александър Андреев.

Бих искал да благодаря за отличната координация с Министерския съвет, областните администрации, общините и на нашите партньори, допълни Андреев.

"Сега предстоят две основни задачи пред ЦИК - да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите, за да се види къде могат да се направят допълни предложения към законодателя", обясни председателят на ЦИК.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

12

Големият въпрос!

преди 1 година

Защо се мълчи за резултата от контролното преброяване на машинните бюлетиниот 93 контролни СИК?Следва да се отговори на следните въпроси:1. Отговаря ли контролно преброеното на посоченото в протокола от машината?2. Ако не отговаря, в чия полза са резултатите?3. Ако не отговаря, от кого са взети гласове?4. Ако не отговарят, ще има ли пълно преброяване намашинните бюлетини и преизчисляване на изборните резултати?Питам, използват се единствено във Венецуела с руски софтуер!

11

Големият въпрос!

преди 1 година

Какъв е резултата от преброяването на машинните бюлетини от 93контролни СИК? Кое налага пълното мълчание повъпроса?Отговаря ли преброеното на отразеното в протоколите, ако не отговаряв чия полза са завишените резултати и дали ще има ли преброяване-проверка на машинните протоколи?

10

РБ

преди 1 година

Депутатите трябва да имат психотест,образование и трудов стаж !