Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев ще свика първото заседание на 45-о Народно събрание на 15 април. Това съобщиха пред “Труд” източници, близки до “Дондуков” 2.

Още по темата

Държавният глава още преди дни дал да се разбере, че няма намерение да оставя във времето процедурата. По конституция президентът трябва да свика новоизбраното Народно събрание най-късно до 4 май. Заради великденските празници обаче Радев искал възможно най-бързо новия парламент да започне работа.

На първото заседание народните представители полагат клетва и официално встъпват в правомощията си. Обявяват се парламентарните групи. Избират се председател и зам.-председатели, а до тогава заседанието се води от най-възрастния депутат. В състава на 45-то Народно събрание това е икономистът Мика Зайкова (79 г.) от “Има такъв народ”.

На същото заседание настоящото правителство подава оставка. Но дори в оставка както премиерът, така и министрите продължават да изпълняват своите правомощия, докато не бъде избран нов кабинет или не бъде назначено служебно правителство при невъзможност да се състави правителство. Няма начален или краен срок, в който президентът трябва да стартира процедурата за избиране на нов Министерски съвет - единственото условие е преди връчването на първия мандат той да проведе консултации с всички парламентарни групи.
 

Коментари Напиши коментар

325

Винету

преди 9 месеца

До USхахахаха по-добре неоджендарализъм, *** и ислямизация и приемане на 900 пола. Работещият бял мъж и жена на бесило и ще сме резерват за Лезбита и Брадати МАймунеци! Така ли, не джендърче?2

324

Анонимен

преди 9 месеца

Пленвналиев се завръща на бял конь.

323

света няма да свърши

преди 9 месеца

Този президент е изчерпан. Каквито бели можа да направи, направи. Вече не е нужен никому. Не е толкова далеч есента. Така или иначе ще има избори и нещата ще си дойдат на мястото.